28 septembrie 2014

La Vieille Ferme 2012

    Pareri impartite pe net, cea negativa venind de pe CT, unde 13 oameni (probabil 10 au baut aceeasi sticla proasta) ies la o medie de 82 de puncte, insa Jancis acorda un foarte bun (pentru un alb) 15,5, iar pe BlueReviews i se dau 88pct. Are 13,5% alcool, vine din Luberon, costa sub 30 de lei in Bugaria, iar proprietarii detin si Chateau de Beaucastel, in Chateauneuf du Pape. Cepajul este din 4 soiuri de care nu ne impiedicam in fiecare zi, mai ales in combinatia asta: Bourboulenc, Grenache Blanc, Ugni Blanc si Vermentino. Nasul e original aromatic, cu tonuri de fructe galbene si dulci de toamna, lime, verde-mineral, ca o pala de vant rece de septembrie, dar si o subnota de sapun de casa (!) - in sens pozitiv. Atacul nu preia si partea de prospetime din miros, este un vin onctuos (fara nicio legatura cu aromele de baric, vanilie, etc), fara o aciditate prea mare, care lasa corpul sa se lafaie obez. Finalul aduce cu el samburi albi, amarui, de caisa. Nu e un vin direct, ci te invaluie cu rotunjimea, cu aromele rare, discrete.  

    In privinta punctajului, in ciuda celor doua feluri de grile à la Parker, tot acolo ajungem.

wine-searcher.com

Al doilea e de pe site-ul oficial al criticului:


    Respectand ambele variante: 85-86 de puncte.


2 comentarii:


  1. Eu sunt unul din aia cu 82 :) Am baut vinul rosu si roseul din gama, e drept un an in urma. Mi s-au parut vinuri solide, dar nimic special. Cred ca depinde ce scala folosesti. Nu exista raspuns corect in problema, in afara de unul: nu exista o scala universala:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu se pune! Doar albul intra la socoteala :)
    Scala, da.. ar fi de facut o intreaga discutie pe marginea ei. Pe mine ca scoate din sarite, de exemplu, ca savoarea nu apare pe nicio fisa de pucntare pe care am vazut-o pana acum, de la Focsani la Bruxelles, via Viena-Sofia.

    RăspundețiȘtergere