22 iunie 2014

Mister Sauvignon Blanc

    Gazda ultimului eveniment marca Berbecutio&Vin2 a fost restaurantul cu specific mediteranean Neptunus, de la Piata Sfantul Stefan care ne-a oferit servicii si mancaruri de calitate, la un pret special pentru seara degustarii. Pastele si preparatele cu fructe de mare au acompaniat cu succes cele nu mai putin de 17 (saptesprezece) tipuri de Sauvignon Blanc, fara sa mai pun la socoteala vinurile de calibrare oferite de Wine Affair.


    Ploaia, care nu se mai opreste de o perioada lunga de vreme, nu numai ca nu ne-a incurcat, ba chiar ne-a ajutat, fortandu-ne sa renuntam la cocheta terasa, unde cu siguranta n-am fi avut loc toti cei 40 de judecatori cu toate catrafusele. Asa ca ne-am retras in intimitatea pantecelor lui Neptun unde am inceput judecata, pe baza unor fise de punctare simplificate la maximum, cu note de la 1 la 10. Marea diferenta fata de concursurile precedente a fost ca am rugat sefii de comisii sa centralizeze rezultatele membrilor, pentru ca acestia sa-si pastreze fisele pentru acasa, regasindu-si vinurile preferate si maine sau peste o saptamana. Fara a-i minimiza meritele castigatorului pot spune ca ierarhia finala n-a mai fost asa de interes ca alte dati, insa, dupa cum spuneam si cu alta ocazie, aceste turninuri nu se vor a fi niste lupte sangeroase, ci niste evenimente de promovare a vinului de calitate, in cadrul carora fiecare isi descopera noi (sau mai vechi) favoriti. Pentru o corectitudine extrema l-am rugat pe Silviu de la Croquis Sibiu (abia astept sa-i vizitez barul de vinuri, dezamagit de concurenta) sa faca ordinea vinurilor, pe care nu mi-am dorit sa o cunosc, pentru a putea emite o opinie ulterioara din perspectiva juratului, nu a organizatorului. Multumesc, domnule! 

    Din punctul meu de vedere exista cateva vinuri care merita mentionate (to be remebered!), pentru ca au ocupat locuri fruntase:

- in primul rand castigatorul - Cramele Recas Sole 2013 - felicitari-artificii-confetti! Mr. Cox, Ciprian Rosca, Hartley, si toata echipa reusesc an de an vinuri diferite de stilul traditional(ist), acoperind cu succes gusturi, teritorii diverse si locuri fruntase pe podiumuri cu greutate, fara a folosi butoaie sau/si buget "de medalie", fara magarii finaciare, fara stangacii sau pasi gresiti in evolutie. In afara de faptul ca stiu sa le faca mai stiu si sa le vanda. Mie mi-au creat o imagine de producator onest, cu vinuri curate, la un pret corect, raportat la piata. In acelasi timp sunt printre putinii care reusesc sa exporte cantitati reprezentative (peste 2 mil sticle pe an?) in Marea Britanie. Va mai zic cat de bune sunt rosiile de top?

- Nec Plus Ultra de la Jidvei a fost unul dintre vinurile pe care le-am punctat sus de tot. N-a fost nimeni care sa-l suspecteze de un rest de zahar din zona "demisec", avand un balans excelent. Medalia de aur de la Mondial du Sauvignon 2014 confirma parerea mea foarte buna. Nici Clasic n-a fost rau, am vazut comisii la care a iesit primul, chiar daca media finala n-a fost pe tavan.



- un alt loc (foarte) onorabil a fost ocupat de Casa Isarescu Reserva 2011 - mie mi s-a parut cam departe de Reserva 2010, ciudat de proaspat. Oricum, bravo lor! Se pare ca deja e disponibil 2012 - wow! Primul producator din RO unde vinul apare intai pe site si abia apoi pe piata.
- am avut Davino Revelatio 2013, compus din 85% Sauvignon Blanc, punctat cum trebuie de specialisti (92p), insa inca nu suficient de multivalent si mai ales intens, pentru a acoperi o paleta larga de gusturi si a fi castigator. Abia imbuteliat, e un vin care acum isi incepe cresterea calitativa, avand o finete incredibila, pe un fond aromatic elegant si complex. Cunoastem foarte bine longevitatea albelor Davino, demonstrata inainte de concurs de un superb Edition Limitee '12 din rezerva oficiala vinul.ro, care ne-au facut onoarea sa ne fie alaturi. Un sfat: daca gasiti 2011 pe undeva.. e de baut acum!
- Livia 2012 nu se dezminte, predand lectia despre raportul calitate/pret. Un fel de Costa Rica in meciul cu Italia - surpriza placuta a concursului.
- Casa Panciu Sagio 2012: un new world moderat, tropical, racoritor. Si aici lucrurile stau din ce in ce mai bine, vezi spumantul sau rosiile.
- locul III: singurul vin moldovenesc din concurs, adus pentru diversitate: F'Autor 2013. De luat serios in calcul in ecuatia acestei veri, mai ales ca o sticla a fost usor "bushita", si in consecinta punctata jos de o parte a publicului, altfel.. cine stie pe ce loc (superior) ajungea?
- La Cetate '13 si Cuvee d'Excellence '12 sunt alte doua vinuri pe placul pasionatilor, obtinand un punctaj bun.
- locul 13 din 17: Stirbey. A fost distractiv (si de-aia l-am amintit) dialogul gutural intre doi participanti:
- Asta are aracet in el!
- Nu! E amorsa de perete!

    Multumesc tuturor participantilor pentru prezenta, multumesc producatorilor care ne-au ajutat sa realizam o seara magica in compania lui Mister Sauvignon Blanc! A fost ceva de alergat si pentru mine, insa satisfactia unui eveniment reusit e priceless.
   Cam toate vinurile se gasesc la preturi excelente in magazinul online Vinescu, cu ajutorul caruia am reusit sa tinem costurile sub control. Ne place ca suntem pe aceeasi lungime de unda, apreciem intrecerile fair-play si parerile publicului. Sa traiti!





    P.S. Ma gandeam sa luam pauza de vara, insa la cat de frumos a iesit parca as mai face macar una, tot pe albe. Surpriza!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu