14 octombrie 2013

Purpura Valahica 2009

    
    Am hotarat sa mai fac o incercare, privind siderat impresiile din 2012 despre Feteasca Neagra Purpura Valahica 2009: borduri movalii de tinerete, primul nas e ciresat, apoi piper din plin, chiar suparator la nara, lemn. Lipsit de aciditate, uleios, nu prezinta aspecte atragatoare in afara de o adiere de ciocolata, pare dezechilibrat. Temperatura de servire a fost mare (doar asa se poarta la wine-bar, nu?), sticla deschisa.. de mai multa vreme. Asta e poza lui de moment; la banii astia - 80 de lei - asteptarile sunt mult mai mari, din pacate asa s-a prezentat azi, ca un vin de maxim 20 de lei.

    Evolutia este impresionanta: in primul rand culoarea s-a schimbat in rubiniu-granat, nasul este complex, bordolez (l-am decantat/aerisit o ora), piperul negru inca persista, pruna vine in forme carnoase, de pielita de brumarie, gustul inca astringent, viu, chiar agresiv pe alocuri, cu note de cirese si prune zemoase, pare inca foarte tanar. Imi pare rau sa o spun, dar fata de Costachescu care reuseste sa proiecteze in viitor niste capodopere, albe si rosii in acelasi timp, exista niste amatori care doar emana sulf. [Un sfat de la consumatori: piata chiar nu cere ce credeti voi: chipsuri, drojdii gretoase new-shit, concetrated grapes juice, alcool maxim si structura falsa, mai lasati-o dracului de chimie!] Nu stiu cum face personajul amintit de-i ies alea scumpe atat de bine - nu-s un fan Faurar, dar copy-paste se pare ca nu functioneaza, dimpotriva, vad niste rateuri - mai ales la albe - de mi-e rusine sa le amintesc. Deocamdata.
    Asa ca fata de vinul baut la Corelli, prea proaspat si la o temperatura ridicata, azi am avut placerea sa savurez ceva cu totul deosebit, cu cel putin 6 puncte mai sus decat atunci. Soiul este destul de nabadaios, mai ales in cupaje, cand ba isi aduce o contributie pozitiva, ba subtiaza si strica vinurile mari. E greu de lucrat cu el, dar asta avem, cu asta mergem inainte.
    Davino Purpura Valahica 2009: 86-87 de puncte si ~ 80 de lei online. Se claseaza cu certitudine intre cele mai bune FN-uri. Apare si 2010 cat de curand.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu