20 octombrie 2012

Intoarcerea cavalerului Jedi Macici

    Daca intr-un episod anterior vorbeam despre Imperiul care contraataca, seria continua cu noi vinuri din partea Cramei Atelier. De ce cavaler? Pentru deschiderea, onestitatea cu care ne-a povestit despre vinurile sale, cu care a impartasit opinii despre piata romaneasca. Sa nu mai zic de prestatia la gratar, pentru ca din mainile sale si din ceafa unui Black Angus a iesit cea mai buna friptura pe care am mancat-o in viata mea, acasa n-am reusit sa obtin acelasi rezultat. 
    Asa ca acum vreo 10 zile am vizitat M1 unde am avut prilejul sa degust noile vinuri dobrogene, dar nu ma intrebati de puncte sau notiuni aprofundate, pentru ca, fiind un om cumpatat, a trebuit sa conduc inapoi acasa la lasarea intunericului, asa ca am fost printre putinii utilizatori de scuipatori. Printre foile carnetelului special proiectat pentru degustarile de vin (thanks!) am gasit cateva notite:

- Pinot Gris 2011, Leat 6500 The Origin: 14,5% alcool, presat impreuna cu ciorchinii, 8% baricat, 4000 de sticle, culoare galben-verzui, miros de intensitate aproape inexistenta, curgator, putin agresiv prin aciditate. Referitor la miros, il prefer asa, decat ametit de "concetrated grape juice" sau alte bazaconii.

- Arezan Feteasca Alba si Feteasca Regala 2011, 50-50%: un vin implinit dupa 10 luni in tancuri de inox, n-a atins vreun lemn in viata lui, caracterizat in primul rand de o intrepatrundere foarte reusita, expresiva, a celor doua soiuri. Este mineral si crocant, cu o aciditate aproape de 7, culoare mai mult verde decat galbena.

    In continuare au fost prezentate en primeur vinurile rosii care vor face parte toamna viitoare din gama Leat 6500, productie 2011:

- Pinot Noir-ul a trecut de faza cruda, este deocamdata acoperit de baricul nou in care isi petrece timpul (vanilie si cafea), dar gustul promite fapte mari.

- Merlot: culoare violacee, carnoasa, juvenila, gust crud, cu fructe rosii de padure, menta si visine.

- Cabernet Sauvignon - este intr-o faza prea copilareasca pentru a fi analizat ca produs final.

- Feteasca Neagra e aproape ready to drink, cu note clare, curate, de visina coapta, prune, vanilie. Aciditatea e surprinzator de sus, iar finalul fara sfarsit. Am scuipat, am clatit cu apa si tot era acolo! Se bate la titlu in 2013.

    Aparitia noilor produse de calitate din partea Cramei M1 Atelier, divizia premium Murfatlar, este o confirmare, o legitimare a primului pas facut in vara cu rose-uri, amprente si scoici, iar acest lucru nu poate decat sa ma bucure, mai ales ca vinurile au preturi decente. Lucrurile au o directie clara spre performanta, indiferent ca vorbim de vin, etichete, organizare sau chiar gratar.

    Am uitat IceWine-ul din Muscat!! Vor fi doar 400 de sticle mici, probabil nu si la vanzare, cu 200 g de zahar, din 400 de plecare, aciditate 9, alcool 11. Nu are (inca) note oxidative, ceioase, este proaspat si va fi bun de baut peste inca un an. Mirosul nu e de 100 de puncte, insa gustul...fenomenal. Din 2ha pot iesi doar 400 de litri, asta-i viata. 90+.

    Cu multumiri organizatorilor pentru invitatie si vin2.ro pentru o parte din fotografii.






2 comentarii:

  1. Marden's Surplus is located at 890 Main Street in the upper level of the Mid Town Mall. How will you know your MOOC was effective? For those interested in dividend investing, here are two recipes for carrot juice extractor ge. Steam juice extractor gers are growing in popularity as a cheap ingredient in millions of products. First is what we all need and ask for the names of its leaders from the list. To create it clearer, those raw Juice Extractor Ges will substitute your day-to-day meals. The product does not contain a lot of industry specific applications.

    My site bestjuicershere.com

    RăspundețiȘtergere