7 septembrie 2012

Martedi? Pogany!

    Seria degustarilor de marti - de exceptie as spune, si nu numai de data asta - a continuat cu un nou episod la restaurantul Madame Pogany. Etichetele de top prezentate in prealabil nu au atras atata lume pe cat ma asteptam, dar s-au umplut cateva mese. Joaca de-a punctele e ca de fiecare data incitanta, parca s-a vorbit mai mult despre vin decat alte dati. Probele "din concurs" au fost urmatoarele:

- Chateau Haute Cariziere, Muscadet, 2006
- Bodegas Avanthia, Godello, 2009
- Golem Alb, Crama Basilescu, 2011
- Cuvee Amaury, SERVE, 2010
- Cuvee Charlotte, SERVE, 2008
- Golem Rosu, Crama Basilescu, 2008
- Argentiera, Tenuta Bolgheri, 2007 (CS+M+CF)
- Gigondas, M. Chapoutier, 2006 (GSM)
- Hecula, Bodegas Castano, 2008 (Monastrell)

    Notele mele:

    Cateva vorbe:
- am incurcat doar Hecula cu Gigondas la testul de recunoastere a vinurilor (bausem un Hecula 2009 candva, Gigondas - tot asa, o singura data).
- noul Golem alb are un miros intens, dominat de note de mar, alaturi de care se mai pot descoperi nuante de miere, flori de salcam, corcoduse - toate se simt foarte bine si in gust. Se remarca o liniaritate, constanta a senzatiilor de la miros pana la post-gust, nu e un vin inselator. Aciditate ridicata. Si binevenita.
- Amaury n-a fost in cea mai buna forma de data asta, pentru ca stiu foarte bine vinul, pentru mine e un reper, un clasic 85 pct, fata de care de multe ori urc sau cobor in alte evaluari. Nu va mai transmit notele de degustare, pentru ca nu sunt cele "adevarate".
- proba 3 n-a mai fost punctata, prezentand semne evidente de oxidare
- proba 4: lanterna rosie: un vin fara prospetime, cu un rest de zahar foarte mare, si el a prezentat note oxidative
- Hecula: un Mourvedre despre care toata lumea a zis ca-i un cupaj din care sigur nu lipseste Syrah-ul, datorita notelor de asfalt si cirese. Mi-am notat intr-un colt: GSM? Am nimerit M.
- despre cele doua vinuri romanesti de top s-a scris foarte mult. La acest blind au evoluat diferit, startul fiind in favoarea SERVE, Golemul a revenit pe ultima turnanta, trecand in fata, pentru ca la final sa treaca linia de sosire la fotografie.
- Chapoutier: dezamagitor la inceput dar in urcare ca si calitate, odata cu trecerea timpului. S-ar putea ca proba si timpul de la deschidere sa fi fost prea scurte/mici.
- Argentiera e flag-ship-ul celor de la Bolgheri, Tenuta Argentiera din DOC-ul Bolgheri e un vin de inalta clasa, care din fericire ajunge si in rafturile noastre (EthicWine) la un pret similar cu ce e pe-afara, dar nu e ieftin. Un cupaj clasic bordolez, de Cabernet S si F, cu Merlot intre ele, pe care il mai degustasem.. chiar inainte de inceperea concursului oficial, la magazinul amintit. 93-94 de puncte, complex, liniar, structura, post-gust infinit. Se aseamana foarte mult cu BDX-urile tinere, sunt sigur ca in timp va evolua similar.
    Ehee, si cu Argentiera, care a fost plasat ultimul in blind a inceput de fapt o noua degustare, mai restransa, urmand Terrunyo Carmenere 2008 (nu l-am vazut pe nicaieri sub 90 pct), Les Fiefs de Lagrange 2003 cel putin la fel de bun, despre care v-am spus cate ceva data trecuta, Feteasca Neagra Ceptura 2010 (o visinica subtirica la prima vedere, insa cu lemnul deja bine integrat, aciditate ridicata, vioi, fructat, note comune cu Purpurele anilor trecuti, 86 pct) si Feteasca Neagra Corcova 2011, care pare cu totul alt soi fata de Davino in gust, pentru ca mirosul e la fel, are o cadere in corp, insa si un subton fin de Tiramisu - 84. 
    Ultimele trei vinuri s-au lasat destupate prin bunavointa celor de la EthicWine, care promit un site modern in curand si chiar un magazin online in toata regula. Era nevoie, pentru ca in afara de crema vinurilor romanesti, selectia internationala este deosebita si toate sunt la preturi mai mult decat competitive. Daca aveti drum in zona Floreasca, n-ar fi rau sa bagati capul pe usa, sunt cateva oferte de nerefuzat zilele astea.
    Martea viitoare vor fi mai putine vinuri la Madame, insa vom incerca asocierea lor cu mancarea. Feel free to join us!

10 comentarii:

  1. un mic amendament: Bolgheri nu e un producator, e regiunea de origine :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru asta tocmai ai primit un premiu: no captcha next time!

    RăspundețiȘtergere
  3. ia zi, vii pana la urma pe la noi? Sa stiu cum fac cu stii tu ce

    RăspundețiȘtergere
  4. Asa se intampla cand amesteci multe o data..:))
    Nu e tocmai cusher sa compari un supertuscan cu un gigondas, doua cupaje autohtone (sa zicem aproximativ pe stil bordeaux, desi Golem e vinificat parca impreuna), un Mourvedre si inca vreo cateva albe in deschidere...e orgie ce ati facut voi acolo..:)))
    Si oricum ce vine din Bolgheri trebuia sa rupa tot de pe acolo...ca alea sunt facute sa se ia cu Bordeux-urile rasarite...:)

    RăspundețiȘtergere
  5. P.S. am scapat si eu de CAPTCHA...:))

    RăspundețiȘtergere
  6. Da, Golemul alb s-a prezentat f. bine. Mi-a facut chiar pofta paharutul de la degustare. Maine ma cobor in beci si-i "dau cep" !
    RaSto

    RăspundețiȘtergere