9 august 2012

Mulderbosch Chenin Blanc 2010, Steen op Hout

    Fructe verzi si tari (stone fruits), citrice la fel de necoapte, o frunza de marar pe o feliuta de guava ascunsa intre ele, si o senzatie de amarui - tot in nas. Atac mai putin acid si acrisor decat te-ai fi asteptat, destul de incitant in gust, da senzatii dulcege si acrisoare in acelasi timp, are structura bunicica, iar postul nu e scurt insa nici foarte placut, respectand tipicitatea soiului. E peste toate plonkurile kauflandiniene de pana acum, bine facut, racoritor. Gasit la reducere 50% de la pretul initial de 10 EUR. Un 84 pur sange si-un raspuns pentru ascultatorii acestei emisiuni: cand 80% din vinurile pe care le bei (ti le permiti) sunt intre 80 si 85 de puncte, sunt pertinente si jumatatile de punct in plaja asta; 89,5 sau 64,5 n-au relevanta.
    Sa revin: vinul are 90 pct pe CellarTracker, 87 de la WE si WS, cam cele mai mari note date acestui soi in timp, ma refer la variantele seci. Vazand asta, l-am analizat cu atentie, am identificat un echilibru foarte bun, aciditatea vine si ea pe final binisor (drinking window: 2012-2018!), incalzindu-se se simte din ce in ce mai bine si stejarul - pana devine gretos - dar nu e printre soiurile mele preferate, cu toate ca tehnic e perfect. Ca si in cazul Fetestii Regale, poti sa mi-o aduci pe ma-sa de la Paris, sau pe tac-su de la Dragasani ca nu scapa neciufulita cu un maxim 85. Avand in vedere acuzatiile de zgarcenie in punctaje, unele directe, altele voalate, lansez o intrebare: in teorie, un Sauvignon Blanc poate ajunge la 100 pct? 

15 comentarii:

  1. Mihai, eu inteleg ce spui, dar sauvignon blanc este un soi foarte valoros.

    RăspundețiȘtergere
  2. Un SB are alti termeni de comparatie...se compara cu alte SB si standardul este mult mai sus, fiind soi nobil cu care poti sa faci multe si in multe locuri. Nu il poti compara cu soiuri indigene (mai mult sau mai putin) care se preteaza doar anumitor zone (conditii) climatice si au o versatilitate limitata. Sper ca nu am fost prolix..:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Mircea Niculescu9 august 2012 la 13:32

    Teoretic cred ca poate ajunge la 100 Puncte dar nu stiu daca va "investi" cineva sa faca un astfel de SB. Cat despre soiuri autohtone care au sanse sa se compare cu SB bune (atentie nu la nivel de 100 de puncte), parerea mea este ca avem doar unul - SARBA. Din pacate nimeni nu si-a propus (inca) sa scoata un vin extraordinar (doar unul extraordinar sta linga un SB bun).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dintre cele din ultima vreme FR de la Gramma mi s-a parut aproape de un SB bun spre foarte bun si mai frantuzit. Bine acum depinde de foarte multi factori, dar este corect, pentru un soi care nu este nobil doar o varianta extraordinara se poate compara cu un soi nobil sa zicem Foarte Bun. Si comparatiile scad in trepte. Pacat ca la noi nu fac mai multi Sarba (sau alte soiuri autohtone) si toata lumea se repede cu replantarile de CH, SB Riesling de Rin, etc...

      Ștergere
  4. de la asta a plecat intrebarea: daca un Chenin sec poate merge pana la 85, sau 87, un SB chiar poate atinge suta?
    Mie nu mi-au placut ultimele realizari in materie de Sarba sau Plavaie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mircea Niculescu10 august 2012 la 14:34

      Eu am baut O Sarba buna (doar buna), se putea bate cu orice CH obtinut la noi.

      Ștergere
  5. dar de ce crezi ca un Chenin sec e inferior unui SB? :D

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai...fiecare soi are limitele sale. Asa cum un Muscat nu reuseste sa ajunga la un nivel de aciditate suficient, cum o FN n-o sa aiba niciodata corpolenta unui CS, cred ca nici Chenin-ul nu e capabil de performantele unui SB.

    RăspundețiȘtergere
  7. hehe, eu nu cred asta, nu dupa ce am baut cateva Vouvray-uri pana in 10 euro si care bat la fund SB-uri cu nemiluita :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Bine, bine, sunt sigur de asta, dar varfurile? Cel mai bun Vouvray sec e mai bun decat cel mai bun SB (sec si el, normal)?

    RăspundețiȘtergere
  9. pana nu beau varfurile nu-mi dau cu parerea :D

    RăspundețiȘtergere
  10. in plus, nu pot spune care e "mai bun". Poate eu am o preferinta pt Chenin si il consider mai bun decat SB. Sunt 2 soiuri foarte diferite totusi

    RăspundețiȘtergere
  11. pt Chenin iti spun doar atat: Huet :D Daca-mi gasesti un producator de SB care sa fie numit "un Petrus" al zonei din care provine...Unde mai pui ca un Chenin de la Huet si la vreo 15 ani e considerat tinerel :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Pe Cellartracker sunt 8 pagini pline de Sauvignon notate cu 100 pct, in timp ca Chenin-uri sunt doar 5 pozitii.
    Yquem se pune? Poate are si un pic de Semillon, dar asta e :P

    RăspundețiȘtergere
  13. Mihai, totul tine de gusturi. Pt mine Chenin e mai bun ca un SB, in plus e mult mai versatil, se face de la sec pana la variante dulci divine. Yquem nu are mai putin Semillon, ci SB :D Mai exact are vreo 80% Semillon. Al doilea vin, "Y", e fifty-fifty Sem cu SB. Vinurile seci de Bdx au mai mult SB, dar si procente de Sem + Muscadelle...

    RăspundețiȘtergere