19 iulie 2012

Raport de activitate: Gramma 2011

    Imi propun ca in limita bugetului si a disponibilitatii sa fac din cand in cand articole despre toate sau majoritatea vinurilor unui producator, vinuri aflate pe piata la momentul respectiv. Ca sa nu ma paraseasca entuziasmul prea devreme (dpdv al numarului de vinuri) am sa incep cu Gramma, sau Casa Olteanu, cum e cunoscuta apropiatilor. Prin bunavointa proprietarilor, am intrat in contact cu cateva vinuri albe produse in 2011:

- Aligote 2011: soi considerat "de cursa lunga" pe la noi cand exista in cantitati industriale, probabil si datorita pretului moderat de productia mare la hectar, cu toate ca din informatiile pe care le am aici se normeaza. Culoare mai mult alba decat galbuie, fara stelute stralucitoare pe la colturi, nas fara intensitate, de citrice necoapte, parca si usor vegetal (frunze de patrunjel de import aromat foarte discret sau radacini ale acestei plante), intens mineral, chiar agresiv-prafos. Dupa contactul cu aromele ponderate, vinul pastreaza tenta frantuzeasca, venind cu o crestere de savoare in gust, senzatii uleioase demiseci bine echilibrate de aciditate - lucru foarte important, pentru ca te indrepti repede catre o noua sorbitura, post-gust usor sulfuros care dispare dupa al doilea paharel. Unul din cele mai potrivite vinuri "de discutii" intalnit anul acesta. Rece sa fie si subiecte interesante, ca nu stiti cand s-a dus prima sticla, chiar daca o impartiti doar in doi. DOC - CMD Bucium, sec, 13% alc, bate spre 84 de puncte in conditii ideale, un binevenit progres in doar al doilea an pe piata. E de apreciat si rectificarea bugetara facuta de producator, pentru ca in 2011 pe vremea asta mi s-au parut cam scumpe vinurile Casei Olteanu. 35-40 de lei in magazinele virtuale, depinde cata rabdare aveti sa cautati, ca vad din ce in ce mai multe...la fel de "bune".

- Feteasca Regala 2011: miros intens in tonuri de corcoduse, citrice, un fruct galben afumat pe soba, toate acestea fiind surprinzator invaluite intr-o nuanta fresh, o briza racoroasa. Gust plin, texturat, amar-acrisor pe capatul din spate al palatinului. Inca se simt influente de paine calda, care probabil vor disparea o data cu trecerea timpului. Chiar daca nu e printre soiurile mele preferate, vinul de fata e baubil nevoie mare. 82-83.

- Cuvee Visan 2011: cupaj de Feteasca Alba (il vrem si pe-asta varietal sec data viitoare), Regala si Aligote: "Se serveste la temperatura noptilor de toamna - 7-10 grade" nu stiu daca e foarte indicat sa fie scris pe eticheta, fiind clar un vin pentru anotimpul cald. Galben deschis, pal, aproape translucid, mai intens decat Aligote, miros sfios, drojdii de panificatie, flori si mere care vin si trec, un aer amarui, extrem de greu de identificat altceva. Gustul vine in primul rand cu senzatii racoritoare, are o mineralitate amaruie interesanta, strans legata de corpolenta. Soiurile sunt bine intrepatrunse, lucru destul de rar intalnit (de mine) vara asta in alte cupaje. Probabil n-as alege FR in urmatorii ani dintr-un raft de magazin, dar in Cuvee Visan imi pare ca Aligote-ul face legea, sustinut de notele acrisoare venite din FA, fiind si cel mai apreciat produs Gramma dintre ce le 3, editia 2011. Un vin placut, relativ simplu, foarte potrivit pentru o discutie intre amici pe caldura. Asa cum spunea si George, cateva grade in plus fata de momentele in care ti se abureste paharul, nu au efecte negative majore. 84.

    Concluzii: vinuri bine facute, toate sunt de incercat, pentru ca se potrivesc mai bine ca o manusa acestui iulie canicular (fuck Romanian plonk beer!) personal apreciez mai mult noua forma a sticlei careia cred ca i-ar sta foarte bine o tichie metalica - screw-cap - atat din considerente de pastrare a caracteristicilor native ale vinului cat si din cele estetice.
    Media punctelor: 83,66 - un parametru important in comparatiile viitoare. Urmatoarea crama sub lupa: Wine Princess, de la Minis, cu 8 vinuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu