18 iunie 2012

Imperiul contraataca

    Imi place sa cred ca nu numai piata, prin presiune sau tentatia unor adaosuri mai mari, a contribuit la hotararea liderului de piata de a ataca segmentele superioare de calitate, ci si sutele de ironii aruncate constant in spatiul www. Destul de ciudat timingul, acelasi cu al celui de-al doilea mare producator, nu numai ca an, ba chiar ca zi de lansare, adica joi 14 iunie. Campania de constientizare a publicului a inceput cu un an in urma, prin rebranding, aducerea lui Razvan Macici de la Nederburg, concentrarea pe retelele de socializare, crearea conceptului M1 Crama Atelier. In cadrul spectaculosului eveniment desfasurat la Cantine de Nicolai sub bagheta dlui. Dan Bundur, s-a anuntat lansarea pe piata a 5 vinuri noi, dar a aparut spre final si un al saselea, o superba surpriza din partea producatorului dobrogean, toate albe sau roze, pentru ca rosiile vor aparea abia in toamna anului viitor, asa cum cred ca le si sta bine.

    Primul vin, etichetat Sable Noble Vinul de Nisip, este un cupaj de Chardonnay, Sauvignon si Pinot Gris in proportii egale, pe langa care si-a facut loc si 10% Riesling Italian. Are miros citric tropical dar totodata mineral, cu tente de pepene galben, ananas si flori albe, este corpolent, bine structurat pentru un alb. Intensitatea aromatica este ridicata, atat in miros cat si in gust, dar aciditatea sprintara sustine acest concert. Se poate gasi in comert incepand de saptamana viitoare (nota 10 pentru reusita sincronizarii), costa in jur de 30 de lei. Daca aveti drum spre mare si intrati la crama, puteti economisi 5 lei. Ca nivel calitativ il vad de la 83 pct in sus. Sunt sigur ca ma voi intalni cu el in curand si voi da verdictul final, are unele nuante comune cu predecesorul 3 Hectare Sable Noble, pe care l-am gustat entuziasmat a doua zi. Scoica fosilizata de pe eticheta trece din planul secundar in cel principal, definitivand procesul de rebranding. Frumos, profesionist.

    Al doilea vin alb face parte din gama Arezan, care va contine numai soiuri romanesti, Murfatlar investind intr-o biblioteca vie formata din acestea, care se va imbogati treptat si va avea o valoare inestimabila in timp. Tot aici e de remarcat ca butoaiele de stejar provin exclusiv din tara noastra, iar oenologul Razvan Macici le considera atat de valoroase incat le importa si in Africa de Sud. Ce vin a fost? Surpriza mare pentru toata lumea: o Cramposie cu miros usor exotic, floral, gust fin si echilibrat, aciditate foarte mare, acrisor-amarui, fresh si simplu, apos si racoritor deopotriva. Aduce aminte de plaja prin tonurile sarate, cu peste si scoici. De la 82 pct in sus si in jur de 35 de lei. Arezanul este un vechi obicei dacic in cadrul caruia stramosii aruncau joarde de vie in foc cu ocazia Anului Nou, in speranta unei recolte bogate. 

    Sable Noble rose, din Cabernet cu 15% Merlot: ciresat si zmeurat, aciditate si arome domoale. 80 pct.

    Leat 6500 The Origin rose: Cabernet cu Feteasca, 60-40. Miros ponderat, armonios, in zona de fructe rosii de padure si cirese, cu o eleganta si suplete aparte aduse de Feteasca Neagra. Aciditate foarte buna, poate un usor iz de sulf in post gust, dar un vin foarte bun, i-am acordat 84 de puncte, care pentru un rose inseamna foarte mult. E ceva mai scump decat cele de mai sus, probabil in jur de 50 de lei in magazinele online.

    Surpriza serii a fost un al treilea rose, facut doar din Pinot Noir si tinut cateva luni la baricuri. Se numeste Fatum, s-a imbuteliat doar Magnum intr-o serie foarte limitata de doar 900 de sticle si nu se va prea gasi in comert, insa pretul informativ este de 150 de lei sticla. Nas bine definit de Pinot cu fibra de lemn, un praf minuscul de vanilie. Daca esti legat la ochi poti paria ca e un vin rosu, caracterizat prin fructe negre, insa gustul light tradeaza adevarul placut. Nu stiu cum sa-l descriu altfel incat sa ma credeti ca-i printre cele mai bune rose-uri incercate de mine vreodata. De la 86 pct in sus.

    Desertul miraculos - plamadit la fel ca si celelalte bunatati sub indrumarea lui Nicolai, la recomandarile lui Cristian Baschir: somon tartar, terina cu foaie gras, gorgonzola cu cherry uscate, mamaliga cu smantana si sofran, calcan la cuptor, ravioli cu piept de rata - a fost insotit de un nou membru al familiei, denumit Amprenta: Muscat Ottonel dulce (60 gr zahar/litru), miros nu foarte colorat, putin ierbos, zaharul nu se simte deloc alaturi de frumusetea arhitecturala de mai jos(81 pct):

    La Murfatlar s-au produs mult asteptatele schimbari in bine, iar la potentialul pe care il are zona, la premisele de la care pleaca proprietarii celor mai mari suprafete din Romania sunt sigur ca vom vedea vinuri din ce in ce mai mari, vinuri cu care putem iesi fara sfiala in lume. Asta este calitatea pe care mi-o doream, s-a declansat contraatacul Imperiului Murfatlar in Romania prin nava amiral M1 Crama Atelier!


5 comentarii:

  1. Imbucurator intr-adevar. Au declarat ceva despre cantitatile disponibile ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Leat 6500 sunt 8600 de sticle, Sable Noble parca vreo 20.000. Au spus despre toate, doar ca n-am retinut atatea cifre.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sable Noble 30.000 per fiecare culoare, daca am inteles eu corect.

    RăspundețiȘtergere
  4. Preturile sunt cam mari. Sper sa fie si mai bune decat cele existente cu aceleasi denumiri (Arezanul existent pe piata nu face banii). Iar rose la 150 de lei, chiar si magnum.............

    RăspundețiȘtergere
  5. 25 de lei Sable Noble nu cred ca se incadreaza la preturi mari. Leat-ul l-am reincercat intre timp, e superb, garantez ca face toti banii. Magnumul oricum n-o sa se gaseasca :) Arezan si Amprenta - discutabil, nu ma pronunt pana nu le mai incerc o data.

    RăspundețiȘtergere