7 ianuarie 2012

Apollonio Primitivo 2004

    Multe dintre vinurile pe care le alegem sunt recomandate de altii, al caror cuvant s-a dovedit de incredere de-a lungul timpului. Sigur, pot exista mici diferente de perceptie, dar cred ca e una dintre cele mai sigure cai de a gasi un vin bun. In cazul de fata fulgerul care a strabatut lumea online a vinului a fost reprezentat de un vin italian, Apollonio Valle Cupa 2004, un cupaj de Primitivo (zis si Zinfandel in US) si Negroamaro 50-50, despre care am citit pe blogurile lui Ciprian si George. De ce zic fulger..pentru ca a doua zi m-am nimerit pe langa vinaria La Musat de pe Bd. Ion Mihalache, iar acest vin era deja out of stock. Insa n-am plecat cu mana goala - am luat ce-am mai gasit. Cateodata avem nevoie de pasionatii din Galati sa mai identificam cateun vin sau magazin aci, la noi la bloc :)
    E interesant ca Negroamaro 2004 a luat aur la Bruxelles 2010, cupajul despre care v-am spus mai sus a luat tot aur, insa Primitivo 2004 a luat Mare Medalie de Aur la acelasi concurs. Pretul este de 44 de lei pentru cele doua exemplare ramase in raft. Sunt multe lucruri pe care ma astept sa le vad in viata, insa un vin romanesc posesor de MMA la un mare concurs international la pretul asta va asigur ca nu veti gasi niciodata. N-am foarte mare experienta cu acest soi ale carui urme se pare ca vin din Croatia, insa ma straduiesc sa va transmit ce am gasit in pahar. 
    A fost invechit in butoaie de stejar american un an (niciun semn in gust sau miros), dupa care inca atat in sticla, este nefiltrat, producatorul recomanda decantarea, ceea ce am si facut. Produs foarte aproape de Lecce, in cunoscuta regiune viticola Puglia, in arealul Salento Rosso, continut alcoolic 14,5%. Gama din care face parte se numeste Terragnolo.
    Culoarea este un rosu inchis, mai aproape de smoala decat de rubiniu, avand borduri cu reflexii caramizii. Primul nas este intens condimentat, se simt note de fructe de padure, cirese negre, pamant, parca si niste prune deshidratate (si "gem de nuci", imi sufla cineva din spate), daca nu si miere; un complex frumos, rar intalnit, dar parca si un efect de sticla abia perceptibil. In gura, nota 10:  greu, corpolent, nu e de baut peste 15-16 grade, pentru ca devine gem din cauza senzatiilor dulcege accentuate. As adauga la gust atingeri de ciocolata. Tanini foarte frumos integrati, un vin rotund, echilibrat, tehnic vorbind nu prea ai ce sa-i reprosezi, nu prea ai cum sa-l depunctezi. Final lung, liniar, condimentat. In jur de 90 de puncte,  +/-2 in functie de gusturi.

11 comentarii:

  1. Mda, era de asteptat sa fie asemenator cu Valle Cupa. Daca nu ar fi avut accentele alea parca prea dulci, ar fi fost un vin modern care sa-mi placa si mie mai mult

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa este; mie-mi plac intr-o oarecare masura, insa in cazul de fata sunt cam sus. Dupa doua pahare pleci la culcare, nu poti sa te intinzi cu el la vorba. Dar totusi, nu-i CS sau PN, poate asa trebuie sa fie.

    RăspundețiȘtergere
  3. Primitivo ar trebui sa fie un soi de Feteasca Neagra, sau invers ca cine la mai stie :)) Vinificat clasic, nu ar fi asa dulceag. Modern, poate capata astfel de accente, fiind mai apropiat de modelul american - Zinfandel.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana nu le gust nu ma pronunt. Dar asa cum zicea un cunoscut umblat prin cramele Italiei: vinul sub 10 euro nu prea a vazut strugurele.Se poarta si la altii.Cum La Musat eaproape de mine o sa le fac o vizita si revin.

      Ștergere
    2. Banuiesc ca intre timp ati degustat vinul si v-ati convins despre calitatea lui... Intre timp am mai luat o medalie de aur cu vinul de la APOLLONIO... Pretul pe care-l avem se datoreaza faptului ca adaosul este unul de bun simt si nu ca in alte parti... iar acelasi vin, daca il cautati pe wine search, veti descoperi preturile de afara (fara taxe!), apoi comparati!

      Ștergere
  4. Eu ce am prins Primitivo era apropiat de un zinfandel mai proaspat,mai fructat. Si mai au croatii un soi, Plavac Mali parca tot inrudit cu Zinfandel (probabil si cu Primitivo ca este peste drum de Adriatica) care se apropia si el de cel italian. Doar ca ei il vinificau in doua variante, una mai proaspata si mai fructata si una mai grea si mai serioasa. Chiar cred ca mai am unul "prin casa" si ar fi o ocazie buna sa il incerc zilele astea sa vedem cum se prezinta...

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai Primitivo, din cate am citit eu, s-a nascut in Croatia..sau cel putin acolo sunt identificate primele urme ADN. S-ar putea sa fie soiul asta de care zici, Dane. Am pe wish-list un tur de vinuri croate, dar nu se vede nimic la orizont. Poate o fuga la toamna la festivalurile locale...mmm..

    Am uitat sa mentionez ceva in post: dopul. Am pe un suport vreo 100 de dopuri care stau in picioare, l-am pus si pe asta langa ele; e cel mai lung, l-am masurat acum: 5,5 cm.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, dopul e de cea mai buna calitate, AMORIM Portugalia.

      Ștergere
  6. Controversa asupra originii e departe de a fi rezolvata; grecii, cum au obiceiul sa-si gaseasca urme peste tot in istorie, cica i-ar fi gasit originea soiului undeva in Attica... nu m-as mira ca apoi turcii, din mandrie (inter)nationala, sa-i gaseasca rubedenii in podisul Anatoliei; apoi vor urma armenii si tot asa.
    Revenind la vin, Primitivo-ul pe care l-am baut s-a apropiat mai mult de FN cum spunea si Ciprian.

    RăspundețiȘtergere
  7. Poti sa dai o fuga la Dubrovnik si iei direct de la crama...pretul mciutza, nu faorte mici. Treci si pe la Mostar ca si acolo e o vinarie ok.

    RăspundețiȘtergere
  8. Mi-a ramas gandul la un CS Fetigia facut de Agrolaguna, fara asta nu ma intorc de acolo :)

    RăspundețiȘtergere