15 martie 2017

Din Madeira Blandy's 10yrs

    Unul dintre cele mai bune vinuri dulci vazute in ultima vreme, intr-un ciclu ce a inclus cateva 6 puttonyos, Xerez sau botritizate in America de sud. Nota dominanta este cea de iod, senzatiile se succed de la frunze de nuc la miezi, foarte cruzi sau copti in cuptor, peste care avem maderizarea, butoiul vechi, oxidarea controlata, usor diferita de Jerez. Urmeaza smochinele zaharisite, toffee, caramel, crema de alune si cacao, lichior de ciocolata, mar in bat si altele. Ofera mai multa savoare la 15 grade decat la 7, insa nu trebuie ajuns la 20. Persista minute bune daca nu chiar zeci, amplitudinea e capacitata de aburii alcoolului, surprinde aciditatea foarte strong. 19% alcool, 10 ani in butoi, 130 de lei sticla de 500ml, si 90-91 de puncte de la Wine Spectator sau Enthusiast. As plusa macar cu  2 unitati, ceea ce mi se intampla cu sub 5% din cazurile in care compar review-urile externe cu scala proprie. Explicatia poate fi originalitatea, raritatea cu care ne intalnim in Romania cu astfel de vinuri. De fapt, nu cred ca exista vin de acest fel pe la noi. 

Tema pentru acasa: specificul vinurilor de Madeira plus gasirea unui avion sa vedem insula data viitoare cand suntem in Portugalia. 


Un comentariu: