12 februarie 2017

More, Pinot cu bule

    Deocamdata in Romania nimeni nu reuseste sa se pozitioneze in zona de spumante high-end, calitativ vorbind, pentru ca la pret asa vor unii sa para. Se pare ca aceasta metoda, traditionala deja in RO, inca functioneaza intr-o oarecare masura, piata cumpara doar ideea de calitate neintelegand inca esenta. Iar cand faci un spumant bun nu e suficient sa-l marchetezi cu un pensionar la vanzari si vecinul de pe scara blocului la etichete.

Zilele trecute m-am luptat cu un Pinot Noir vinificat efervescent, metoda traditionala, vintage 2012, pe care am cheltuit vreo 80 de lei.
Lombardia, 12% alcool, 36 de luni pe drojdii, 3 biccheri Gambero rosso si 95 de puncte de la un vestit magazin online italian. Impresioneaza de la primul contact prin bulele fine, marunte, care ulterior se vor sparge in senzatii cremoase sub limba si pe cerul gurii. Pare mai auster decat un Brut clasic (sa nu mai vorbim de Prosecco), din cauza mini-taninurilor captate din Pinot, dar place asa, aspru, sobru, dar in acelasi timp elegant. Aciditatea face ciorchinii de papile sa lacrimeze cand si cand, asa ca fara un acompaniament culinar grasunel/unsuros nu dovedesti sticla singur, pe ascuns. 90 de puncte - calitate Champagne la un pret bun.


Un comentariu: