2 aprilie 2015

Prințesa bănățeancă în alb si roz

    Wine Princess a schimbat de vreun an metoda de distributie in Bucuresti, apeland la strategia oamenilor proprii, ceea ce a dus la o vizibilitate superioara a vinurilor in magazinele de specialitate si restaurante. Am gustat cateva din vinurile lor la recentul GoodWine de primavara, din care am ales sa aprofundez doua, care mi s-au parut iesite din tipare.

    Furmint Premium, Hill Selection, 2013: odinioara reprezentant de seama al zonei care acum e hotar intre Romania si Ungaria, Furmintul s-a retras incet-incet spre Vest, nu prea-i mai place limba romana. Il gasim in podgoria Minis facut tot de un etnic maghiar, profesorul Balla Geza, care adopta un stil reductiv la albe, punand in valoare aromele. L-am baut si pe cel din 2012 (85p), dar cred ca 2013 e mai reusit. Vine la o fiola lunga, are 13.5% alcool, si costa.. mda, cam costa vreo 60 si ceva de lei prin magazinele specializate. Nasul se deda intru totul fructului, aratandu-ne arome de mere, pere, ananas, vanilie. Gustativ se aduna notele tipice de miere, vanilie, cu un iz oxidativ, pe un fond grasunel-onctuos, bine structurat, dar si balansat de o aciditate fara scrupule. E in acelasi timp mineral, dar si da impresia de dulceag. Aceste vinuri speciale se remarca in general prin tot felul de unghiuri ciudate, insa aici savoarea puncteaza mai mult decat onorabil, insotita la brat de adancimea si lungimea aromatica. 86 de puncte pentru Furmintul 2013, iar in viitor asteptam si niste vinuri dulci de exceptie. 

     Rose Cuvee 2013: cand toata lumea a migrat spre culori deschise, provensale, sa ramai in spectrul roz-rosu-somon devine un lucru original. La acest aspect mai contribuie si asamblajul de trei soiuri, probabil unic in lume: Merlot, Burgund Mare si Cadarca. Concentratia peste medie a contribuit la pastrarea intr-o forma foarte buna, net superioara momentului lansarii, cand l-am pozat la 82pct. Aromele de fructe rosii (unele parfumate spre capsune-zmeura-cirese) sunt peste medie ca intensitate, fara a depasi limitele bunului simt, mai ales cand sunt sustinute din umbra de aciditatea crocanta. Caracterul mineral contribuie si el la o experienta gustativa complexa, ampla, finalizata intr-un post gust mediu-lung. Foarte frumoasa evolutia, nu sunt diferente semnificative nici cand se incalzeste. 84-85 de puncte. Foarte frumos si pretul: in jur de 25 de lei. 

    Va invit sa le incercati si voi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu