3 noiembrie 2014

Davino Rezerva rosu 2007

    Marii critici spun ca o raita prin vinuri mediocre este absolut necesara din cand in cand pentru calibrare, pentru mentinerea scalei, deorece altfel exista riscul sa lungim (in general in jos) intervalul pe care il vedem cel mai des. As completa eu ca, din cand in cand, e necesar sa vedem vinuri mari, pentru ca altfel suntem tentati sa punctam nemeritat de bine vinuri care in realitate nu sunt acolo, trecem cu vederea prea usor neajunsuri evidente.

   Davino Rezerva este pe lista must-drink de vreun an, insa nu se ivise un moment oportun. Mare greseala, pentru ca fara implicarea producatorului si bunavointa Ethic Wine nu mai prindeam marele 2007.
    Este un asamblaj de Cabernet, Merlot si Feteasca Neagra, selectionat dintre baricurile (numai noi) exceptionale in anii foarte buni. Cifre: 14,8% alcool, care nu pare sa existe in vin nici la temperaturi semnificativ peste cele recomandate, 3,6g zahar rezidual pe litru, lot de ~ 1000 de sticle. Confirma, daca mai era nevoie, ca 2007 a fost un an foarte bun pentru vinuri rosii in Dealu Mare, alaturi de Mehedinti, Samburesti, Segarcea.

    Note de degustare
    Olfactiv: intens, plin, cu impresii de pamant reavan, stafide, fructe negre/rosii, foaie de tutun, cerneala, cirese, visine, sangvin, cioco amaruie, de o complexitate extrema. Este atat de placut, incat revii timp de minute bune inainte de a-l gusta, de teama sa nu cumva sa fie cu vreun micron mai jos. 
    Gustativ: definitia echilibrului, cu taninuri prezente, active, pretentios asezate pe caracterul sec. O definitie a prospetimii, cu inca multa viata inainte. Orice parametru e peste tot ce s-a facut in Romania de cand beau eu vin. Am simtit in acelasi moment note din cele mai bune Brunello cu vechime la sticla, Bordeaux-uri din ani buni si Amarone stafidit, rotunjite intr-o sculptura divina, al carei blue-print ramane incremenit pe bolta palatina o lunga perioada de timp. E unul din acele rare vinuri pe care ai impresia ca le simti si a doua zi.
    Pana acum cele mai bune vinuri romanesti au primit din partea subsemnatului 92-93 de puncte, acum merg pe 96, in nota celor impreuna cu care am avut unica placere de a-l degusta, media fiind 95p. Nu stiu in ce masura mai e disponibil 2009, dar am primit asigurari ca in urmatorul an au existat baricuri care sa fi primit 3***+ la evaluare, asa ca vom avea Rezerva 2010.
    Mi-ar placea sa vad din partea mai multor producatori editii foarte limitate de vinuri exceptionale, pentru ca in teorie lucrurile nu sunt imposibile, dimpotriva, in majoritatea cazurilor baza de selectie e mult mai mare. Sa fie oare suficient?


2 comentarii:

  1. Salut, de 2009 stiam si am o sticla la pastrare. acum am aflat ca a fost si 2007. stiu ca exista 2011. au mai fost si alti ani? thx

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A aparut 2011? Aveam impresia ca va fi intai un 2010. Nu stiu mai multe.

      Ștergere