31 august 2014

Mandea si Vardo

    Domeniul Coroanei Segarcea a lansat pe piata, cu o intarziere de o jumatate de an fata de data estimata initial, o noua gama de patru vinuri rosii, pozitionata intre Prestige si Minima Moralia, urmarind probabil sa umple golul din scala de preturi. Soiurile folosite in jumatate din aceste vinuri sunt unele total necunoscute pe piata interna, dar se pare ca s-au adaptat bine in Oltenia. Dupa cum urmeaza:



1. Syrah: nas bun, tipic, condimente, fruct ascuns bine, baric nou. Din pacate pe deasupra inca pluteste un iz brusturos, care ar trebui sa se estompeze in cazul unui vin cu viata lunga. Apreciem totusi ca Segarcea a tinut toate aceste vinuri in curtea sa macar trei ani inainte sa-i dea drumul pe piata. Etichetele sunt atragatoare cromatic, materiale de calitate, desenele sunt in relief, conceptul in sine insa.. nicio legatura cu Regalitatea, dimpotriva in perceptia mea minoritatile rrome trezesc sentimente negativiste in ochii omului de rand. Textele de pe etichetele secundare nu se ridica nici pe departe la nivelul asteptat. Gust: ciocolata, chili, fructe rosii, astringenta placuta, catifelare, vinozitate si iar telina deranjanta. Final ce pare moale dupa condimentul intens. 84 acum, desi cred ca diferenta fata de Budureasca Horeca Premium e mai mare in favoarea celui de-al doilea.


2. Feteasca Neagra pare mai gata de baut, taninuri mai fine, desi nici cele din syrah nu deranjeaza, ciocolata fina, foarte echilibrat, aciditate buna. Alcoolul de 14 nu iese din corp nici aici. Aromatic avem lapte vanilat, pruna-visina, fructe negre. Un clasic modern. 85p. La a doua trecere mi s-a parut cam lipsit de personalitate si as mai fi taiat vreo doua puncte. De revazut in blind cu alte Fetesti din aceeasi generatie, insa nu cred sa se ridice la nivelul lui 2008.





3. Touriga National: nas de... busuioaca! Sau mai degraba Tamaioasa Roza. Trandafir si cam atat, greu de definit ce mai e sub. Gust: usurel, vinos, de galgait. Are echilibru, nu si personalitate. Personal aveam pretentii mai mari, nu ma asteptam la halvita pe bat. Ceea ce-mi aduce aminte de pret, unic pentru toata gama - o lipsa de fair-play in fata consumatorului, pentru ca asta este dovada clara ca s-au luat in calcul costurile si profitul, nu rezultatul final. De fapt, strategia de distributie nu numai ca n-are nicio legatura cu nenorocitul de consumator, ci umileste pur si simplui marea majoritate a revanzatorilor, permitand unuia dintre distribuitori sa se erijeze (si) in magazin online, ultima veriga catre end-user, cu transport gratuit cu totul. Ia aruncati un ochi pe site-ul acestui distribuitor, apoi pe cel al unui magazin online ales la intamplare, care cumpara saracul la acelasi pret cu muritorii de rand, daca nu cumva ii intra o albina in ureche si incearca sa vanda peste 1000 de sticle intr-un an, moment in care ar putea primi vreo 27% back-discount. Asa cifre am visat eu azi-noapte. Din pacate societatea nu reactioneaza nici aici la nivel individual, delistand furnizori cu politici partinitoare, ci prefera sa actioneze in spirit de turma, sau deloc. Parca e un concurs la sfarsitul caruia castiga ala care listeaza cele mai multe repere. Oho, cate tarabe castigatoare am mai vazut.. niciuna nu mai exista. Nu cunosc motivul din care capii vanzarilor din Bucuresti si est si-au strans catrafusele ieri-alaltaieri, pot doar presupune ca undeva sus nu exista niciun fel de flexibilitate, nu s-a schimbat absolut nimic (in bine) in ultimul an - asa se vede din afara. Touriga de Bohotin: 8o de puncte.



4. CF+Marselan: in sfarsit un nas de vin cu pretentii. Deocamdata e proaspat, cu fruct in prim plan, usor condimentat, alcool ascuns. Gustativ creste semnificativ, aromele devin savoare, are o amplitudine fina, espresso, ciocolata neagra. Da, bun. 86-87 cu un real potential de crestere. Francul asta aduce niste subtonuri atat de placute de mi l-as planta eu in spatele blocului. Dar nu cred sa dea 35 de tone la hectar.

    La 35 de lei cu siguranta vinurile sunt de incercat de catre pasionati, insa la 50 exista riscul sa se ofileasca pasiunea.

P.S. Am revazut Chardonnay-ul 2013 in aceeasi seara: evolutie incredibila fata de asta primavara, rastimp in care a adunat si cateva medalii importante. E un must-have la 30 de lei pe site-ul indicat mai sus - 88 de puncte. Principesa Margareta 2009 - adica a doua generatie de Marselan - iar e de vazut, arata bine de tot. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu