20 mai 2014

Budureasca Fume 2013

    M-a cam dezamagit Budureasca cu albele 2012, dar in virtutea vinurilor bune din trecut si a inaugurarii noi crame (sau mall, cum i se mai spune prin vecini), am tras un loz care stiam ca n-are cum sa fie pierzator: Fume-ul sec 2013. 
    Pe dinafara: eticheta mi se pare cam de la Strehaia, pe langa auriul intens pe fond negru mai vine si verdele in chiar doua nuante sa confirme.. parca lipsesc turnuletele din fundal. 
    Sepaj de Riesling, Sauvignon si Pinot Gris, 13,5% alcool, DOC Dealu Mare, sub 40 de lei la raft. Galben-verzui stralucitor, nas care nu respecta descrierea "vanilata" de pe eticheta a doua - eram un pic ingrijorat - fiind dimpotriva proaspat, fructat, poate un pic cam intens. Gustul da si el dovada de prospetime, aciditatea e usor peste corp, si impreuna cu restul de zahar incearca sa ascunda un amarui nedorit. Avem ardei din SB, pere si piersici, stone-fruits, etc. In gura inca pare impartit in doua ape, dar croiala pare buna una peste alta. E un vin pe care l-as mai incerca spre toamna. Deocamdata 83 de puncte. 
    A doua zi atacul olfactiv respecta descrierea, cu flori si lemn din plin, balansat totusi de nuante verzi. Foarte onctuos, gustos, in sfarsit echilibrat. Daca-l beti acasa in urmatoarele doua luni acordati-i o sansa in plus micro-oxigenandu-l de azi pe maine sau aerisindu-l intr-un decanter 15-20 de minute. Exista o pata foarte fina de care n-am amintit ieri, dar am remarcat-o din nou azi: un usor iz metalic intre aromele de pe palatin, in post-gust. Raman la 83, pacat de aceasta scapare, sunt sigur ca are legatura cu rodajul noilor utilaje si va disparea in timp. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu