Domeniul Vladoi e un nume foarte proaspat in peisajul romanesc. I-am tot ocolit la GoodWine, insa pana la urma am dat nas in nas. Dupa doar cateva guri am facut comanda: cate o sticla din fiecare alb! Este una dintre putinele achizitii facute dupa 2 zile petrecute integral printre vreo 170 de vinuri. Au 9 hectare pe rod, sunt in zona Murfatlar, mai exact la Siminoc, se pare ca primesc ajutor de la un vinificator fost murfatlarian, care va iesi si el cu vinuri pe piata cat de curand. M-a vrajit curatenia si tipicitatea soiurilor, nivelul alcoolic moderat, etichetele simpliste, dar atragatoare, mai ales prin cromatica si.. bineinteles am avut impulsul vanatorului de bunatati. Probabil si din motive paranoice, cum ca astia mici si cruzi inca n-au bani sau nu stiu de toate chimicalele moderne uzitate pe scara larga cu scopul de a minti clientul. Pretul nu l-am stiut decat la finalul celei de-a doua zi, cand m-am intors sa iau sticlele puse deoparte: 16 lei FR si MO si 25 de lei CH-ul baricat.
Feteasca Regala face parte din gama Ravak - iar producatorul sustine ca este realizata doar din acest tip de must, restul mergand deocamdata in vrac. Are 12,5 volume alcoolice, DOC Murfatlar. Nasul e relativ drojdios, intens mineral, cu urme de mere verzi ajunse la maturitate, dar si un subtil ton floral-exotic. Abia in gura da cartile pe fata, recunoscand ca este de fapt o Feteasca Regala bine structurata, echilibrata, fructata si simpatica. Finalul prezinta senzatia de asprime amaruie intalnita frecvent la FR. Luand in considerare performantele slabute ale albelor romanesti din 2012 (sa nu mai zic de rose-uri), Vladoiu se pozitioneaza cu acest vin in partea de sus a tabloului. 84pct.
Chardonnay-ul este baricat, lemnul pare a fi fost cel mult mediu ars, dand arome vanilate si de cacao pe langa cele florale ale soiului. Aciditatea e sus, inca necalibrata cu aspectul general onctuos si vanilat, se simte sulful, dar are stofa de vin in viitor. 83pct.
Muscatul prezinta aromele specifice soiului, dar are si o nota verde alaturi de un iz mineral. Atacul are suficienta intensitate aromatica astfel incat sa ofere o continuitate armonioasa, compensand lipsa zaharului. Ajuta si onctuozitatea, aciditatea, structura buna. Din pacate in final apare un iz metalic-sulfuros care cam strica petrecerea, dar in post gust ramane Muscat. 12,5% alcool (cum naiba unii pot aici la vale si altora le iese 17% intre dealuri imi depaseste puterea de intelegere), DOC Murfatlar, 16 lei, 84pct. Cam putine Muscat-uri bune in ultimul timp.
Ma bucura aparitia cat mai multor producatori cu vin bun in piata asta anormala unde se bat si inving aceleasi 15 etichete. Dar mi-e greu sa cred ca vom prinde acele vremuri cand fiecare magazin de vinuri va avea in proportie de 80% altceva de oferit, la un pret bun, cum exista in tarile din vestul Europei.
De unde se pot cumpara?
RăspundețiȘtergereSe gasesc in magazinul Rios,Zona Romana,Lascar catargiu nr.6
RăspundețiȘtergere