20 decembrie 2012

Prince Matei si Soare 2000-2001

    De data asta sunt ziaristul de serviciu pentru ca fondatorul si responsabilul cu relatarile de la Ginger, Alin - Punctul pe vin, a fost retinut de treburi urgente. Reprezentantul Vinarte a supus atentiei celor prezenti singurele vinuri mai vechi de 10 ani disponibile pe piata, si care, cel mai important, sunt de baut, nu de tinut in vitrina: Merlot-ul Prince Matei din 2000 si 2001 si Cabernet-ul Soare din aceiasi ani. Toate cele patru au fost la sticle Magnum, de 1,5 litri, sunt singurii ani in care Vinarte a imbuteliat in acest tip de recipiente. Numele vinurilor sunt intuitive, vin de la Matei Basarab si Mircea cel Batran.


    Prince Matei 2000 a deschis festinul dupa mai bine de trei ore de decanter, intampinandu-ne cu note de iod cizelat, piele tabacita, uscata, tutun umed, calcar, condiment, si un iz de Black Angus blue-cooked. Are borduri normale, rubiniu-granat. In gura e auster, sec, pe palat explodeaza nuanta tipica de Merlot, cu picaturi amarui pe laturile limbii, tanin catifelat, e la apogeul carierei, bun de baut acum la o ocazie mare. Post spre gemuri de prune, visina, extrem de lung. Merge cu un gratar din carne rosie slaba, cu sos. 92-93 de puncte.



    Prince Matei 2001: nas foarte asemanator cu 2000, insa de intensitate redusa, care se poate interpreta ca un plus de finete. Culoare rubiniu-intens, cromatic nu lasa sa se vada urma timpului, ceea ce se confirma si in gust: la fel de auster, cu astringenta ridicata, din care taninurile rasar vii, mai are multi ani de trai pe vatrai. L-as vedea langa niste fripturi suculente din carnuri marmorate. 87-89. A luat aur in 2003 la Merlot du Monde, la Lugano.

    Soare 2000: ehe, pe vremea aceea se mai gasea cate un Cabernet cu 13% alcool, insa incalzirea globala afecteaza vita de vie mai cumplit decat am crede. Are note de maturitate, gemoase, afumate, animalice, cerneala, corp mediu, final light, palat de exceptie, tanin copt, rotund, foarte viu pe interiorul coapselor... pardon, obrajilor. Cred ca e in varf de forma, iar daca iau in calcul si dopul de ceara acest apogeu se va mentine fara probleme 2-3 ani. 88-89. Vinurile sunt de vanzare AICI.


    Soare 2001: nas impresionant, complex, fructat, piperat: fructe negre, cirese, tutun, piele, cerneala, etc. Gust cu note de lichior amarui, 13.5% alc, corp mediu-high, final plin de dulceata de cirese amare. 90 pct.

    Nu pot sa inchei decat cum am inceput, laudativ la adresa unui producator care poate oferi cunoscatorilor vinuri exceptionale de o asemenea varsta. De Revelion, la 12 noaptea, prefer sa scot decanterul de sub pat si sa iau o gura de Soare sau Matei, decat sa bubui vreo sampanie care la acelasi pret, in afara de spectacol, nu-mi poate aduce o incantare (gustativa) superioara.

2 comentarii:

  1. acum ca le-ai degustat si pe astea, cum sunt fata de Mircea magnum? iti mentii scorul initial sau il urci? :)

    RăspundețiȘtergere
  2. :)
    M-am gandit la asta. Greu de spus. Cred ca-s mai mult "merlotist" decat fan Cabernet.
    Avand in vedere ca Mircea n-a fost de fata, raman la parerea initiala. Oricum, dintre cele 5 ramane cel cu RCP-ul cel mai prietenos.

    RăspundețiȘtergere