13 august 2012

Probably the best wine bar in Bucharest

    Baldik 2011, Syrah rose: un nas de zile mari, cu arome de intensitate medie si calitate extra: pe langa cremene, zmeura si capsuni se strecoara doar cateva atingeri de condimente si smoala, specifice soiului, evidentiate cand temperatura paharului creste. Fructele de padure creaza asteptari de zahar, care nu apare in gust, vinul incadrandu-se in categoria secilor veritabile. Cu toate astea, corpul nu sufera in dimensiuni, si culmea, in acelasi timp este foarte fresh, merge la fix "de vara". Aciditatea este atat de bine integrata incat abia tarziu m-am hotarat sa o aduc in discutie. Complex si placut, culoare somon, 13% alcool, este doar un "pays d'oc", drept pentru care pretul este..20 de lei!. 84-85 de puncte, aproape maximul acordat vara asta de mine in materie de rose-uri. Diferenta e ca acelea care au ajuns in jurul acestui prag au costat mult mai mult: Lacerta, Davino, Crama Atelier. Selectia parcelelor de pe care provin strugurii e facuta de Jean Luc Pouteau, care detine titlul de cel mai bun somelier din lume, obtinut in urma cu mai multi ani. Vinul poate fi cumparat de pe smartdrinks.ro, care pentru mine, luand in considerare randurile de mai sus, reprezinta acea clasa de  importatori corecti pe care-i tot astept, care vor mai linisti preturile cam mari de pe piata romaneasca. 

    Numele sau este Alma Tim Distribution, la invitatia (via vinul.ro) carora am participat la pre-deschiderea unui nou wine&cocktail bar in Centrul Vechi, pe strada Bacani nr. 1, langa La Mama. Se numeste Corks, arata foarte bine, cu parter, terasa si subsol, capacitatea e mult peste "concurenta" din zona, numarul de vinuri din meniu este in jur de 300 si..cel mai important, absolut toate vor putea fi servite si la pahar. Se va utiliza un sistem Bermar Pod Bar, care garanteaza pastrarea calitatii vinului din sticlele desfacute timp de 21 de zile. In afara de Romania, vinurile vor veni din Franta, Italia, Germania, Japonia, Liban, Portugalia, Spania si Chile, tari in care smartdrinks are deja relatii directe cu mai multi producatori.

    Stiam site-ul de cateva luni, denumirea sa punandu-ma pe ganduri. Aceasta degustare de rose-uri facuta cu ocazia deschiderii wine-bar-ului m-a lamurit: esti smart cand dezvolti o relatie directa cu producatorii reusind sa vii pe piata cu preturi competitive. Esti smart cand faci un site de prezentare cu informatii complete despre vinuri, avand o fata atragatoare. Esti smart cand aduci un designer sa-ti decoreze spatiul, nu-ti chemi unchiul de la Sascut cu bidineaua. Esti smart cand reusesti sa aduci un plus de valoare printr-un spatiu generos, o lunga lista de vinuri fara restrictii pahar/sticla si un mediu ambiant placut vizual, tactil si acustic.

    E o locatie in care personal voi veni cu placere, avand in vedere vasta selectie, este o oportunitate de a incerca vinuri noi. Chiar si acum, printre rose-urile dragalase am intalnit unele interesante, aparte, dulci sau demidulci, pretabile la fix pentru o intalnire in doi. Pe de alta parte, ma cam plictisisem de concurenta cu aceeasi vesnica selectie, restrictii pentru comenzi "la pahar", temperaturi nepotrivite de servire, conditii improprii de pastrare si preturi incepand de la...

Fotografiile sunt "courtesy of" Victor Arsene, Mihai Oprea, smartdrinks.ro si Berbecutio.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu