18 mai 2012

Crama Basilescu Sauvignon(s) Blanc 2011

    Sauvignon Blanc 2011, DOC- CT Dealu Mare, 13,7% alcool, struguri de Pietroasele. Face parte din gama de top, recent redesenata cu implicarea artistei Ioana Ursa, concept realizat de George Moisescu. Se numeste "Ingeri din micul Paris" si reprezinta una dintre putinele povesti emotionante, dar adevarate, care stau in spatele unui vin romanesc. Pe fiecare dintre etichetele vinurilor din aceasta categorie este infatisat unul dintre lautarii care pe vremuri cantau la Casa Capsa. Lautari de soi, imbracati elegant, doar era carciuma boiereasca. In acele vremuri, decanul facultatii de drept, Nicolae Basilescu, alege sa-si plaseze vinurile prin intermediul acestui stabiliment, ba chiar sa creeze cateva special pentru Capsa. Dupa mai bine de 60 de ani, poate si cu ajutorul ingerilor care vegheaza asupra marilor nume ale istoriei pre-comuniste, se face oarecum dreptate, urmasii decanului de la Drept intrand in posesia catorva vii din vechile mosii, iar vinul Cramei Basilescu renaste si ne surprinde deopotriva, prin personalitatea si calitatea sa. Fiecare dintre lautari are un alt instrument, iar sub el se vad diferite locuri reprezentative ale Bucurestilor de ieri si de azi: Arcul de Triumf, Ateneul, etc. Trebuie sa recunosc ca-mi placeau foarte mult si fostele etichete, originale prin decupajul central, insa unificarea categoriei de varf era necesara.
    Despre vin: in primul rand a castigat concursul recent organizat la Madame Pogany, evidentiindu-se printre atatea nume mari ale industriei romanesti de profil. "Judecatorii" au fost cateva zeci de iubitori de vin, bloggeri, oameni pe care nu-i intalnesc prima oara la aceste manifestari, nu sunt la primul Sauvignon, petit sau gros. Este un vin cu pretentii, notele de degustare sunt complexe, mi s-a parut ca s-au remarcat cel mai bine dupa un timp destul de lung dupa deschiderea sticlelor, nu chiar de la inceput. Parerea mea e ca nasul este dominat de pepene galben, piersici si corcoduse asezate pe o aciditate foarte buna, structura ofera savoare, ajutata si de un usor rest de zahar. Si mai are o nuanta greu de descris, rar intalnita, pe care va las sa o descoperiti singuri. L-am remarcat la acest concurs, asa ca l-am studiat ulterior acasa, intr-o cantitate suficienta incat sa indraznesc o evaluare: 85-86 de puncte. In primele doua dintre cele aproape 50 de SB-uri romanesti incercate de mine in ultimele 18 de luni, de cand tin condica.
    
    Fratele mai mic face parte din gama Eclipse, este tot un 2011, IG Dealurile Munteniei, 13,5% alcool. Inca de la inceput va recomand ca dupa consumul unui pahar sau doua sa mirositi acel pahar...gol. Sauvignon clasic, simplu, interesant, placut, liniar, echilibrat. Arome de intensitate scazuta, elegante: mar verde, lime, un pic de para, miez de paine calda, aciditate serioasa in gust, mineralitate, ceva fructe exotice pe palatin. Foarte bun! Fara carcei enervanti, ierburi sau alte surse de amar. Definitia unui vin corect, fara interventii inutile asupra sa, un vin scoala, asa cum sunt si omoloagele din aceeasi gama. Trebuie luat in considerare si anul exceptional 2011 pentru viticultura romaneasca. 84 de puncte, alt registru fata de cel de mai sus, insa au niste nuante comune. Este genul de vin pe care mi-ar placea sa-l intalnesc in restaurante si pe terase, mai ales ca si pretul este unul foarte bun - in jur de 30 de lei in magazinele online. Pentru cine nu stie inca de unde vine denumirea seriei, ea reprezinta perioada neagra, comunista, in care numele Basilescu a fost ascuns de umbra acestui monstru din ale carui gheare inca nu reusim sa ne desprindem.
    Cand se unesc doua talente sclipitoare, unul in viticultura si vinificatie, celalalt in creatie si marketing - cu toate unghiurile sale - rezultatul nu poate fi decat unul maiestuos. Gabriel Lacureanu si George Moisescu.

2 comentarii:

  1. SauvBlanc 2011 Basilescu - e probabil cel mai bun Sauvignon romanesc. Felicitari Gabi Lacureanu ! Razvan S.

    RăspundețiȘtergere
  2. fantastic "eclipse", excelent, intra-devar ar trebui sa il gasim la toate restaurantele ...
    felicitari ... si subscriu si eu ca e cel mai buna din segmentul de pret..
    cipian - vita de vie

    RăspundețiȘtergere