3 februarie 2012

Hubert Becks Gewurztraminer 2010


    Fiind intr-o oarecare lipsa inspiratie, va prezint pe scurt un vin luat din Kaufland acum cateva zile. Este vorba de un vin alb, pentru ca odata cu apucaturile "de barlog" impuse de temperaturile extreme, am avut si o pofta nebuna sa fac o pauza de rosu. Asa ca sfatul de pe eticheta, "Servir frais", m-a convins.
    Gewurztraminer facut in Alsacia, nu se stie de cine, insa imbuteliat de Hubert&Flora Beck in Dambach-la-Ville. In afara de continutul alcoolic de 13% si restul de zahar (sec zic ei), informatiile se cam opresc aici, eticheta fiind plina, ca de obicei, cu traducerea in 5-6 limbi est-europene a declaratiilor obligatorii. Pretul a fost 30 de lei, mai mic, se pare, decat cel la care puteam gasi acest vin in strainatate, iar apelatiunea este (doar) Alsace. Culoare galben pai spre auriu, fara a fi stralucitoare, miros specific, sa nu zic tipic, cu note de lychee, lamaie verde si alte citrice cu miresme placute. Atacul este in primul rand dulce; prea dulce ca sa fie un "sec" veritabil, in opinia mea, mai ales ca am descoperit in spatiul virtual editii anterioare care au si 20 de grame de zahar pe litru. Aciditatea e rezonabila, poate ar mai fi fost loc de un 0,3 g/l, ca sa ne arate ca e un proaspat Alsacian pur-sange, desi in post-gust intepaturile din spatele obrajilor spun ca n-a fost prea jos, doar ca n-a facut fata zaharului pe care tocmai l-ai inghitit. Un vin decent, de 80-82 de puncte, care a mers de minune cu dispozitia mea de moment. Nu uitati sa-l luati "de dedesubt", sau mai din spate, sfat valabil pentru orice vin din supermarket.
    Am mai luat un Chenin Blanc african tot de acolo, dar daca scrie cineva de el inaintea mea, o sun pe Melisa, Vanesa sau cum le-o mai chema!

10 comentarii:

  1. Fain header, inspirat! M-ai pornit si pe mine sa fac schimbari in look-ul blogului, ca tot implineste saptamana asta 6 lunisoare :)
    In general, din cate am observat, Alsacia este o regiune fara un specific (vinicol) bine definit;; sunt o gramada de sub-regiuni, cu diferente mari intre ele, atat ca si stil de vinificare cat si ca terroir. Asa ca, conteaza satul sau dealul de unde vine vinul, poate sa faca diferenta :)

    RăspundețiȘtergere
  2. 30 de lei? Hmm, la noi era 20 de lei ultima oara. Ia sa trag o fuga, parca vad ca au ajustat preturile banditii :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Merci Mihai!
    Aha, deci asta a fost 20 si celalalt 30. Nu mai stiam cu exactitate.

    RăspundețiȘtergere
  4. La Kaufland-ul meu erau toate 20 de lei

    RăspundețiȘtergere
  5. Tot 20 si la Pitesti...te-a jecmanit Kaufland-ul...:))) Daca era Vinexpert mai ziceam...:)
    P.S. mi-ai "furat" dopurile de la blog...:)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ar fi bine sa te grabesti cu Chenin-ul, azi il incerc si eu :))

    RăspundețiȘtergere
  7. @Ciprian: L-am baut atat de rapid, de n-am ramas decat cu nota si o impresie foarte buna despre dansul. Il bag in curand intr-o enumerare mai lunga, dar pana atunci feel free to write about it ;)Mai am ceva material de prezentat, o iau in ordine cronologica.

    @Dan - cat m-am chinuit cu dopurile alea sa le asez...si tot n-au iesit cu voiam eu..

    RăspundețiȘtergere
  8. Mihai, sincer cred ca m-a prins intr-o dispozitie proasta vinul asta. Nu m-a incantat mai deloc, nas interesant, destul de tipic dar gust dezamagitor, hollow rau i mijloc...Am baut chestii mai bune in pretul asta

    RăspundețiȘtergere