12 noiembrie 2011

Premiile de excelenta Vinul.ro 2011

    Le-am sintetizat intr-un mod mai usor de observat:



    Nu stiu ce monitor aveti in fata ochilor, dar, dupa ultima mea achizitie, va confirm regula: oricat de mare nu e prea mare. Daca inca sunteti pe 14'', le gasiti pe larg AICI. Sper ca prescurtarile sunt intuitive.
    Cateva comentarii:
- din juriu (24 de degustatori) a facut parte si un Master of Wine (sub 300 la ora actuala in lume): Caroline Gilby;
- juriul a fost preponderent strain, asa ca mastodontii au luat decat 8 medalii: Jidvei 2, Cotnari 3 (toate dulci sub 5E), Vincon 2, Ostrov (a se citi Murfatlar II): 1 medalie. De fapt, trebuie sa recunosc ca rezultatele, in mare, sunt (si) pe placul meu, chiar daca imparteala are o tenta de: sa dam cate putin la fiecare, sa ajunga la toata lumea; asa n-o sa se mai supere nimeni.
- numarul de vinuri: 330, impartite in 13 categorii dupa pret/culoare/zahar;
- Mare Medalie de Aur: Riesling Italian Sirena Dunarii dulce, 2001, Vinarte (95,3 pct) si Merlot Domnita Ruxandra 2009, Oenoterra  - o surpriza de proportii;
- total medalii: 102, din care 40 de aur (>87 pct) si 60 de argint (>84 pct);
- s-a eliminat criteriul "culoare" - sa mai zic I told you so?
- n-am vazut nimic de la Murfatlar, Corcova, Rotenberg, Nachbil, Negrini. Nu ca mi-ar fi dor de ei, dar sunt curios daca macar au avut vinuri in concurs.
- a aparut in peisaj Vigna - investitie italiana de langa Timisoara inca din 2002, care n-a considerat interesanta piata romaneasca pana acum;
- la categoria alb demisec sub 5E nu stim despre care Feteasca e vorba, doar ca e de la Recas si e castigatoarea categoriei;
- am fost tentat sa scot importurile din calcul, dar pana la urma sunt si ele niste suflete prezente la aceleasi rafturi cu cele autohtone.
    Clasament final:
1. Halewood: 14 medalii (6 pentru vinuri romanesti + 8 pentru importuri)
2. Recas: 10 medalii (8 romanesti si 2 importuri)
3. Budureasca: 7
4. Tohani: 6
5. Unicom (pe numele de scena DaVino): 6
6. Stirbey: 5
7. Enira 5
8. SERVE: 4
9. Garboiu: 4
10. Vinarte: 4
    Ar fi interesant de vazut macar numarul de vinuri trimise de fiecare producator, pentru ca in privinta listei intregi cu punctaje se pare ca organizatorii au decis sa nu o faca publica, pentru ca sunt premii de excelenta. Respect alegerea lor si promit sa nu o fac nici eu publica daca mi-o strecoara careva pe sub usa.
    Spor la cumparaturi si nu uitati ca vinul nu se bea asa:
    

8 comentarii:

  1. SI totusi... lista aia reprezinta niste evaluari teoretic obiective, ale unor oameni ce se pricep. Chiar daca anumite vinuri nu sunt excelente, nu inseamna ca nu pot fi corecte, bune, surprinzatoare, etc. -adica numai bune de discutat si disecat.
    Eu personal consider destul de lipsita de transparenta decizia de a nu publica lista. Toate marile concursuri internationale o fac, unele chiar dedica numere speciale ale publicatiilor pentru rezultate.

    RăspundețiȘtergere
  2. Suna-l pe George, el are alta parere :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai mult ca sigur ca Halewood a trimis toate gamele, au si putere financiara, sunt si in magazine pe peste tot si de ce sa nu recunoastem, dintre cei de volum, fac vinuri cat de cat corecte; nu toate dar o mare parte.
    Iar cu lista e decizia organizatorilor, daca as fi fost organizator as fi facut la fel. In primul rand trebuie sa imi apar interesele si apoi sa ma gandesc la informarea publicului...plus ca este posibil ca unii producatori sa fi cerut in mod expres asta. Eu, ca producator as fi cerut-o in mod sigur daca ma simteam cu musca pe caciula...:)

    RăspundețiȘtergere
  4. Oricum pe Romania Recas sta cel mai bine si teoretic ala e clasamentul care ma intereseaza, ca la importuri nu e meritul lor...vad ca la "romanesti" i-a luat si Budureasca pe cei de la Halewood. Asta e o surpriza. Oricum Budureasca a cescut mult pe calitate in ultimii ani.
    Alta chestia care ma surprinde este Tohani...in rest toti stau cum m-am asteptat raportat la gamele care le au si nuamrul de vinuri din ele.
    Oprisor nu a participat?

    RăspundețiȘtergere
  5. Oprisor a participat cu 6 vinuri dupa spusele lor, de ce atat de putine nu stiu, din care 3 au luat argint si 1 o mentiune speciala. Am fost azi la un targ si iar n-am primit Smerenie de la ei :)). Numa' ca de data asta nici n-am cerut. Mi s-a promis pe FBK ca voi primi la GoodWine, dar tot m-as duce cu unul dintre voi, sa fiu mai sigur.
    Recas era clar favorit, si trebuie sa luam in considerare ca a avut 10 vinuri out-of-stock.
    Budureasca e surpriza placuta, dar pe merit zic eu.
    Despre Tohani am mai chitait eu pe-aici ca nu sunt luati in seama, dar ar trebui, pentru ca desi aproape invizibili in realtia cu clientii sau media, vinurile au vorbit de la sine.
    Nu cred ca producatorii ar trebui sa aiba ceva de spus despre (ne)publicarea listei intregi. Au trimis vinul, considera acest concurs serios, trebuie sa-si asume rezultatele. Mi s-ar parea de bun simt ca fiecare dintre ei sa dea un comunicat de presa prin care sa anunte ce si cum. CHiar si doar pe FBK, cum deja Recas si inca 1-2 au facut-o.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mulţumim frumos pentru prezentare, Berbecutio! Şi felicitări pentru forma tabelară de prezentare, este mult mai uşor de digerat decât listoiul nostru (deh!, dacă aveam o minte mai aplecată spre cifre poate mă apucam şi eu de-o meserie serioasă, cum îmi tot zice maică-mea).
    Referitor la tabelul complet al punctajelor, mărturisesc că şi noi am tot dezbătut aprig între noi această posibilitate şi am cerut şi câteva păreri de la producătorii implicaţi, dar şi de la juraţii străini. Concluzia a fost că nu o să o dăm publicităţii, încercând să conservăm partea de "recunoaştere a calităţii deosebite" a vinurilor medaliate, nu să facem de ruşine pe cineva. Aşadar, pentru critici vom avea timp un an de-acum înainte, în revistă şi pe site, acum lăsăm locul de onoare şi atenţia publică acelor vinuri care au binemeritat medaliile.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce bine ca eu si concursurile nu ne impacam prea bine, nu-mi fac atatea probleme :D

    RăspundețiȘtergere
  8. Salut Cezar, merci si eu de vizita si aprecieri. Sper sa ne vedem la o tigara la urmatoarele evenimente :)

    RăspundețiȘtergere