16 iunie 2011

Pinot Gris Budureasca 2010

    Sau Pinot Grigio cum il alinta cei de la crama prahoveana pe eticheta se pare ca, in ciuda aparentelor, este neam apropiat cu Pinot Noir. Eticheta mi-e placuta ochiului oferind simplu doar informatiile importante in negru si verde inchis pe fond alb. Vinul este un DOC-CT, alb demisec, desi spre limita de jos, spre sec. 13% alcool, pret in magazine 20-25 lei. Culoarea este galben deschis, spre translucid asemanatoare Pinot-ului Gris facut in Italia. Aromele sunt deosebit de placute, un amestec de flori de camp cu placinta de mere proaspat scoasa din cuptor, plina de toate cele. Gustul nu este chiar la intensitatea mirosului si asta nu cred ca e un lucru rau. Ba chiar foarte bun in comparatie cu alte Pinot Gris-uri romanesti. La acestea se adauga un final mediu, acid, acrisor de vin proaspat, care impreuna cu celelalte caracteristici il face un vin interesant, cu personalitate si ma constrange sa-l arunc pe primul loc in topul mostrelor locale degustate pana acum.
==========================================================================

Cat despre "celalat subiect" - un mare si hotarat IGNORE din partea mea, atata timp cat regulile de logica de clasa a 9-a nu reprezinta nimic pentru cuibul de viespi starnit pana la inalte niveluri. Cine se scuza se acuza, sau cum era vorba aia? Ai luat sticla degeaba = NU mai poti fi obiectiv. Si daca pentru atata lucru s-a pornit uraganul, poate ar fi cazul ca data viitoare sa prezint pe larg sume exacte, oameni, gasti, strategii, crame. Sunt socat de ce am auzit zilele astea despre subiect, intreband in stanga-n dreapta.
@George - de apreciat initiativa nedezvaluirii sursei vinurilor prezentate, nu stiu de ce n-ai adoptat-o de la inceput/mai de mult. Si te asigur ca majoritatea sagetilor din postul precedent nu te vizau.

8 comentarii:

  1. Eu astept cu nerabdare dezvaluirile. Sunt si eu curios.
    In alta ordine de idei: scoate radioul respectiv, ca e o cursa sa ajungi la butonul de stop inainte sa se reverse armonioasele acorduri. Sau macar fa-l sa taca pe default.
    Toate bune

    RăspundețiȘtergere
  2. Apropo de celalat subiect, de asta am si considerat, inca de la discutia de pe blogul lui Dan, ca e mai just sa fie indicata de la bun inceput adresa observatiilor tale. Asta binenteles daca nu e vreun secret de stat. Faptul ca majoritatea sau minoritatea sagetilor erau sau nu indreptate spre George e mai putin important.
    M-as bucura daca ai lua comentariul meu ca pe un semn de curiozitatea.
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cat priveste gris/grigio sa stii ca este acelasi lucru ca la syrah/shiraz. Adica DA sunt produse din acelasi soi de vita de vie (desi despre varianta italiana unii zic ca este o clona cu mici diferente). Si NU, nu dau vinuri la fel. Pinotul Gris frantuzesc(alsacian) e un vin greu, mare, complicat, adesea cu rest de zahar, pretabil la invechire, pe cand Grigio indica un stil mai varatec, simplu, usor, crocant si proaspat.
    Deci prin gris/grigio se indica mai degraba stilul in care strugurele este vinificat.

    RăspundețiȘtergere
  4. @George: merci de recomandari, am sa scot postul de radio ca nu e prima reclamatie; despre dezvaluiri aleg deocamdata sa le pastrez pentru mine, pentru ca cred ca as declansa un razboi inutil in sfera in care ne invartim, care in afara de ceva publicitate gratuita nu cred ca mi-ar aduce vreun avantaj. Precizez totusi ca mizeriile auzite recent nu implicau numele sau blogul tau. Merci si de clarificarile Gris/Grigio - recunosc ca habar nu aveam. Stiam de culoarea diferita, de metoda un pic altfel, insa nu ca si denumirea se refera la asta.
    @alibus: adresa sagetilor este un grup de oameni, unii fiind blogeri, care scriu, promoveaza un vin sau un producator doar in schimbul unor sume de bani si/sau sticle de vin. Si daca nu dau, atunci focurile iadului se pravalesc in crama lor! Desi mai exista si varianta "soft" in care sunt doar ignorati. Inca nu stiu cat de larga este sfera asta si cati sunt bagati in sistem,stiu unde incepe dar nu stiu unde se termina.

    RăspundețiȘtergere
  5. Am pus eu mana pe un blockbuster de Pinot Grigio (intr-un cupaj de fapt) la 7,5 lei sticla..din hypermarket...recunosc ca l-am cumparat cand am vazut cat de ieftin e, Si nu e facut de SC Viticola x SA.

    RăspundețiȘtergere
  6. Atunci despre ce vin e vorba? Vreau si eu diamante...stii tu ;)

    RăspundețiȘtergere
  7. Ah..si apropo ca am citit ultimul comentariu...sa inteleg ca a fost totul a "big misunderstanding", un fel de "nu era Volga , era o bicicleta" si ca v-ati "dojenit" degeaba reciproc.
    Recunosc ca m-am sesizat si eu aiurea prin niste comenturi la un moment dat parca pe blogul lui George..propun pe viitor sa evitam posturile de "flame" si sa plecam de la premisa ca suntem toti oameni de caracter. Iar asta cu acuzatiile care se fac la modul impersonal (se stiu ei cine sunt, nu spun acu dar am aflat)e boala grea la romani si duce adesea la oprobiu public. Data viitoare sa dam nume fapte, cifre, contexte...ca altfel intram in niste discutii fara nici o legatura cu pasiunea noastra comuna.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Berbecutio, Da corect..iar hypermarket-ul e noroiul de data asta. Sper sa ma timp in weekend sa il desfac si sa scriu.
    Astept si impresiile de la Iasi ale baietilor (si fetelor)...

    RăspundețiȘtergere