26 aprilie 2011

Tamaioasa Romaneasca

Probabil cea mai buna Tamaioasa Romaneasca din Romania. Inventata de oenologul Stephen Donelly la Crama Budureasca din Mizil, despre care am mai auzit (gustat) de bine si inainte, premiata cel putin in cateva competitii interne. Foarte frumos descrisa de George aici. Pot doar adauga ca bunica mea inca are in cei 30-40m liniari de vie (toata soiul ananas - asa i se spune in Oltenia), 2 butuci diferiti ai caror struguri au EXACT acelasi gust, aceeasi aroma incantatoare. Mi se pare mare lucru sa obtii din bobul de strugure arome similare in vin. Strugurele este un soi alb, dar, cules tarziu, se preface intr-un roz aparte. Abia atunci isi dezvaluie toate nuantele olfactive mirifice. Oare sa incerc sa fac vreo 2l de vin din ei data viitoare? Peste vreo luna implineste 88 de ani si mi-as dori si eu sa fiu la varsta ei in aceasta buna forma. La mai mare!

6 comentarii:

  1. eu zic sa mai plantezi vreo 38 de butuci pe langa aia doi (ii suficient spatiu pe 40 de m liniari) si in toamna lui 2012 o sa storci ceva mai mult decat acum.
    profita cat mai e bunica in viatza. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa stii ca am sa incep sa ma documentez in legatura cu optiunea asta. As mai avea cateva locatii in care as putea incepe ceva pentru consum propriu. Din pacate sunt paralel cu stiintele viticole, asa ca daca ai la indemana vreun site gen "Idiots guide to..", te rog sa mi-l dai si mie.
    M-as multumi cu cate 10-15l/an din cateva soiuri nobile, dar home-made.

    RăspundețiȘtergere
  3. www.librarie.net/carti/77410/Cultura-vitei-vie-Lucrarile-infiintare-intretinere-plantatiilor-familiale-Bernaz
    o carte utila si accesibila pt.toti, cu doar 10 lei.
    10 - 15 litri de vin se pot consuma doar la o masa ceva mai festiva, deci mai adauga un 0 la cantitatea anuala. ;)
    de la 100 de butuci de vita, poti obtine lejer 150 l., cu o investitie initiala (admitand ca ai terenul pt plantat) de maxim 200 de euro (100 eu/butasii de vita, restul fiind suficienti pt. 25 stalpi de lemn la spalier, 300 ml sarma zincata si vreo 2 unelte de gradinarit). ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesanta cartea! Multumesc!
    Din primele pagini inteleg ca ar fi cam tarziu anul acesta sa incep proiectul - am alta bunica in Baragan, sol nisipos, clima secetoasa, pamant din plin :) - asa ca as lasa-o pentru la anul. Am googalit un pic pentru a gasi furnizori de soiuri nobile - m-ar interesa Chardonnay, Sauvignon Blanc, Tamaioasa Romaneasca, Muscat, poate si-o Feteasca Alba sau Pinot Gris - preturile sunt de la simplu la dublu 4- 9 lei/bucata..sunt total in ceata. In primul rand ma refer la garantia calitatii/puritatii acestor soiuri, dar si pretul e important: una e 3-400 de lei, alta e 1000, pe 100 de butasi. Ai cunostinta de vreo sursa de incredere? Am vazut pe unde locuiesti, nu-i chiar departe de limita zonei pe care o acopar ca "vanzator".

    RăspundețiȘtergere
  5. pai toamna (15 oct. - 15 noi.) e perioada cea mai potrivita pt.plantat.
    se mai pot face plantari si in luna iulie-august doar cu vite fortificate la ghiveci, dar necesita udari mai dese.
    ca si surse pt material saditor, iti spun din proprie experienta: evita vanzatorii din piete si pe cei online gen : sauron, yurta, gradina nu stiu care, etc.
    alege doar din oferta statiunilor de cercetare (oferta bogata de altfel) : Blaj, Pietroasa, Murfatlar, Bujoru ... problema e ca trebuie sa te deplasezi personal pana acolo pt cantitati mici; dar Pietroasa e aproape de tine, la fel si Murfatlaru (Basarabi) daca mergi la mare, in plus gasesti si vinuri faine la preturi mai mult decat modeste.
    si eu sunt la inceput, primavara trecuta am facut primele plantari; pe parcurs te imprietenesti cu via si ajungi sa o intelegi mai bine. ;)

    RăspundețiȘtergere
  6. cateva linkuri :
    http://www.scvblaj.ro/
    http://www.scdvvbujoru.ro/
    http://www.scvmurfatlar.ro/
    http://www.pietroasaveche.ro/

    RăspundețiȘtergere