22 octombrie 2015

Budureasca Reserve 2011

    Reserve rosu este pozitionat de Budureasca drept vinul de referinta al cramei, facand parte din gama de varf, Origini. Este un cupaj de CS, Sy si FN, in proportii 40-30-30, cu 14,5% alcool si un an in baric. Nasul este fructat, de intensitate medie, cu note de fructe negre de padure, condimente si un iz de matase de porumb, care se duce dupa o jumatate de ora in decanter. Probabil a avut legatura cu dopul inundat pana la jumatate. Alcool integrat partial, nici nu te loveste nici nu sta pitit. Gustativ aromele se dezvolta trecand de la cirese negre la prune uscate, nuci crude, cafea si ciocolata, insa marele neajuns, care contrazice spusele lor despre echilibrul perfect, este lipsa de aciditate.  Nu exista in magazinul online (care pare ca a fost facut o data si gata, nu s-a mai actualizat) eu l-am luat de la crama cu 60 de lei. E frumos, e complex, are structura, are culoare si savoare, insa aciditatea jos ramane un pacat capital.
    Aici se poate incepe o discutie larga despre lipsa de aciditate din Dealu Mare care nu (mai) e un secret pentru nimeni. Pot aparea argumente la obiect, pro si contra corecturii cu citric, tartric sau alte minuni, insa un plan pe termen lung cu zone mai potrivite atat cat potential de aciditate, dar si mai slab arse de soare, n-ar fi rau. Vad ca apar primele rosii la Gramma, sau primele rosii (de top - zic ei), la Liliac. La Salina a lansat primul Pinot, iar Jidvei nu cred va mai asteapta mult diversificarea. 
    85p - ma asteptam la mai mult.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu