La GoodWine standul celor de la Katarzyna a fost unul dintre putinele care au oferit surprize de proportii. Cunosc cateva din vinurile lor de cativa ani, de cand albele mi s-au parut de inalta calitate. Acum au fost prezentate multe vinuri rosii, majoritatea cu un raport calitate-pret de exceptie. Volumul vanzarilor, prezentat de Iulian, reprezentantul in Romania, este imbucurator (de mare) prin prisma faptului ca exista din ce in ce mai multi romani care apreciaza vinurile bune. Probabil majoritatea s-au intalnit cu ele in vacantele pe litoral si le-au ramas in memorie. Diversitatea ofertei, numarul crescut de jucatori pe piata vor reusi intr-un tarziu sa demoleze miturile legate de ciobitele statui romanesti de care vorbea Cezar Ioan intr-un editorial exceptional luna trecuta.
La targ am gustat in ritm alert gama entry - Mezzek - apoi mi-a trecut prin pahar un excelent Twins 2011, care este un cupaj de Cabernet cu... Cabernet care are o poveste inedita: domeniul este impartit de doi oenologi, frati gemeni. E lesne de inteles urmarea. Pretul e foarte accesibil. Am vazut si master-piece-ul Question Mark, din CS si M, italian style, mult mai modern si mai sincer in exprimare decat cele made in Romania. Intr-una din zilele urmatoare am savurat in liniste in fata tastaturii una din piesele de rezistenta, care se afla deja in rafturile de retail, Syrah-ul Encore. Si nu, cel de la Nachbil n-are nicio legatura cu tipicitatea acestui soi, desi e un vin foarte bun.
Mi-a placut modul in care producatorul bulgar isi evalueaza vinurile: cel din 2009, ultimul prezent pe site, a luat aur la Syrah du Monde 2010, concurs la care au participat 360 de vinuri. Parker a dat si el un argint, la limita, 84 de puncte. Cel de fata, 2011, pare mai sus din punctul meu de vedere, pe la 87-88.
Cred ca pe Encore 2011 l-am vazut la 85 de lei in Real ultima oara. La prima intalnire vin condimentele si mineralitatea, asa ca esti tentat sa faci un pas inapoi sa le savurezi, apoi ataca ciresele si dudele, glazurate cu gudron, cafea, ciocolata si vegetatie uscata. Lacrimile rare si groase de pe pahar se preling agale inapoi, in continutul violaceu la margini, dar intunecat in profunzime, asa ca cedezi si pornesti la lupta: matasos si carnos, aciditate buna, amplitudine, post mediu de cafea macinata recent si piper negru, inainte de care apar niste dulceturi de fructe rosii. Sticla e deosebita: burtoasa, grea, dop bun, si cel mai adanc fund din cate am vazut vreodata. Intra complet degetul mare, in lungime de 7 cm, deci poate fi folosita fara probleme ca decantor. Eu am preferat unul clasic, aerisire 2h, vinul este nefiltrat; are 14,5% alcool, e un IG Valea Traciei.
Cateva cifre: domeniul-mama are 350 de ha la granita cu Grecia, dar mai au vii in Bulgaria, totalul fiind de 1000 ha. Au consultant francez activ, un pic mai mult decat flying wine maker, unul dintre partenerii lui Michel Rolland. Investitia grupului Belvedere, care este proprietarul, a fost de 12 mil EUR (wow!), toti strugurii sunt culesi manual (wow!), au 135 de tancuri de inox (wow!) care le permit sa experimenteze diferite cupaje, parcele, tipuri de vinificare, etc. Imi lasa impresia unui Recas maritat cu Davino. Katarzyna Estate exporta in Rusia, Polonia, Danemarca, Suedia, Norvegia, Belgia, Germania, Olanda, Statele Unite, samd.
2013 este a 8-a recolta, au vreo 10 branduri. Reserve este in prezent cel mai scump vin de pe piata locala. Am mai gasit o informatie conform careia in 2009 au incercat sa puna pe piata britanica gama entry, Mezzek, dar consumatorului de acolo i s-a parut mare pretul de 7 leva cu care se comercializa acest vin loco.
V-am mai spus ca bulgarii au cativa ani in fata noastra la vinuri? Cred ca da.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu