23 septembrie 2013

Ziua portilor deschise la Cramele Rotenberg

    Rotenberg? Rothenberg? Pariaza cineva pe forma corecta a numelui? Ei bine, va pierde, pentru ca ambele variante sunt corecte, in functie de originea setului de caractere folosit - ebraic sau romanesc.  
    Am ajuns inca o data - mai rar decat mi-as dori - in Dealu Mare, cu exactitate in Ceptura, in ciuda unor divergente mai vechi, care n-au legatura cu vinul facut aici. M-a incantat invitatia, apreciez oamenii care nu raman legati de un dialog acid online, considerandu-ma o persoana care are acelasi comportament. Cand a fost de bine, jos palaria, calitatea unui vin nu va fi influentata niciodata de orice alte lucruri din spatele sau. 
    Toamna aceasta s-au sarbatorit 5 ani de la infiintarea cramei, dar si 35 de casatorie pentru proprietar, de la care am aflat idei interesante cu ocazia prezentarii celor cateva vinuri: preturile sunt nejustificat de mari in restaurante, taxa de dop ar exista in legea europeana, asa ca sfatul este sa folosim, chiar sa fortam sistemul BYOB. In crama am descoperit noile "tocitori", facute de mesteri locali din lemn romanesc, unelte vechi imbracate in foita de aur, planurile cramei in original inramate pe pereti, instrumente muzicale vechi, cazile de beton in care rose-ul 2013 fierbea de zor, zona de depozitare de la -2 unde chiar erau sub 15 grade Celsius.
    S-au prezentat patru vinuri:
   - Rotenberg rose 2012: 80 de puncte. Raman la parerea ca Rapsodul de 12,5% alcool, cel de retail, e mai reusit.
   - Rapsod rosu 2011: cam alcoolic, insa cu fructe rosii placute la miros. O parte baricat, o parte chipsuit. Crema de vanilie cu lapte si scortisoara, in gust fara consistenta, insa are margini, care se lipesc de gingii. Aciditate buna, 83.
   - Menestrel 2009: butoaie in majoritate nu la prima folosire, nas de fructe trecute, dar mai catifelat in gura. 83.
   - Emeritus 2008: cioco cu rom, vanilie, visine, cam verde. Mult mai elegant in gura, insa aciditatea e foarte sus, are amplitudine, ridica sala in picioare intr-un anumit moment. 85 cu sanse spre mai sus in viitor. Mi-ar placea un pret mai mic, insa el este legat de cerere si oferta. Piata vorbeste.
    Cand piata va ajunge la maturitate, dl. Rotenberg spera sa faca doar doua vinuri, precum marile Chateau-uri frantuzesti. S-a renuntat la proiectul cu Feteasca Neagra, ramane doar Merlotul, pe care il reuseste an de an, fiind pe primele locurile cu vinurile de top in blind-urile la care am luat parte.
    Alte doua lucruri care mi-au placut, in afara de must si preparatele la gratar in aer liber: a vorbit fara ascunzisuri despre alti producatori si calitatea vinurilor lor - cam in acelasi ritm cu opiniile mele - iar vinul sau a fost cel al Festivalulului George Enescu. Felicitari! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu