23 octombrie 2012

Soare. Cabernet Sauvignon 2007, Vinarte.


   In primul rand e de salutat nivelul alcoolic de doar 13 procente. E de apreciat si mentinerea preturilor - la fel cu vintage-ul 2006. Si poate cel mai important lucru, rabdarea (si costurile pentru care sunt recunoscator ca nu le-au transferat la mine in curte) de a-l tine 5 ani in crama inainte de release. Respect!
    La sugestia reprezentantilor producatorilor l-am aerat in decanter peste 3 ore inainte de a ma delecta cu dansul. A fost servit la o temperatura destul de joasa (11-12), ajutat de causul palmelor pentru dizolvarea substantelor volatile, dupa care ne-am mutat in casa. Nasul este pur si simplu mortal, de o tipicitate de manual, coacaze, cerneala, frunze verzi de visin rupte intre degete, condiment, cirese amare, prospetime si extrem de putin lemn (vanilie). Marturisesc ca l-am tot amestecat in pahar cateva minute bune inainte de a-l gusta, fara a ma satura de mirosul magnific, aspect mult prea rar intalnit printre romanesti. 
    Gust: auster, fara agresivitate, fara colturi necizelate, taninuri coapte, senzatii palatine deosebite, proportionate cu notele nazale, astringenta medie-ridicata, fara niciun fel de nuante dulci. In general poate fi caracterizat drept un Cabernet tanar, bordelez, care desi asezat, prezinta un mare potential de invechire. O nota greasy!? Post lung, fructat, cu o fina nuanta de cafea. Confratele cu care am impartit sticla, m-a incuiat cu o intrebare: ai baut vreun CS romanesc mai bun pana acum? NU.
    90-91 de puncte, a fost o adevarata placere intalnirea. Vreti sa vorbim de etichete rosii sau samburoase? Discutati cu Bolovanu' 2010 2009! Chiar si el le da clasa!

    That's a real fucking Romanian Cabernet! E unul dintre vinurile care ma fac sa fiu mandru de Oltenia!

    Jos palaria stimate Vinarte! Sunteti tari!

3 comentarii:

  1. Parcă era vorba de Bolovanu 2009, sau l-ai degustat şi pe cel din 2010?

    Apropo de Soare, cât costă?

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, 2009, ai dreptate, am modificat.
    Soarele rasare pentru modica suma de 72 de lei, de exemplu, la vinescu.ro. Din cate stiu 2007 exista doar in putine locuri deocamdata, dar in cateva zile (saptamani?) probabil o sa fie disponibil in toata reteaua.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ah, deci pe net 72, atunci probabil în hypermarketuri/magazine specializate 60 de lei :P

    RăspundețiȘtergere