18 septembrie 2012

Ti-am adus un vin. La misto.

    Sa faci cadou o sticla de vin unuia despre care stii ca e in bransa e ca si cum i-ai aduce lui Messi o pereche de pantofi sport Veer. Parca asa se numeste producatorul romancare isi vinde marfa prin targuri si oboare. Nu ai habar despre calitatea lor, dar speri sa-l uimesti/incanti cu ceva. Sau vrei doar sa fii un snob care arata ca stie despre pasiunea - sau chiar meseria respectivului - dar vrei sa te dai mare ca tu stii si mai bine, ai studiat, te-ai gandit.
    Un gest ca acesta te expune riscului de a dezamagi primitorul, din mai multe motive, care se pot intersecta:
- aduci un vin pe care omul l-a mai baut deja - nu-l impresionezi cu nimic, chiar daca (din politete sau pe bune) vei primi laude despre calitate, producator, sau anul de recolta;
- nu si-l doreste pentru ca il considera prost: stie ca provine de la un producator care n-a reusit niciodata sa perormeze in calitate, cu toate ca in multe cazuri pretul spune altceva; vezi Lacrimi si Sfinti. Nu, nu carciuma lui Dinescu, Lacrima lui Ovidiu si Sfintii de Oprisor; Champagne si Chateauneuf nu sunt nici ele o alegere buna, mai ales din supermarket, chiar daca ramai cu mandria ca ai dat peste 100 de lei.
- dai foarte multi bani pe o sticla pe care el n-ar da, si desi are o oarecare curiozitate, nu vrea sa si-o satisfaca doar din acest motiv: costa prea mult si spiritul de fronda ii va fi calcat in picioare. Sau stie ca nu face.
    Crezi ca exista in comert o sticla despre care nu stie? Te inseli! Le stie. Chiar daca inca nu le-a incercat pe toate, cele pe care si le-a dorit sigur i-au ajuns in pahar. Aia smekera pe care o tine tac-tu de 7 ani in vitrina langa paharele de Turda e fiarta de mult timp, ajunge la canal in 5 minute de la deschidere. Dar va puteti face o poza cu ea inainte.
    Nu contest ca poti intreba in stanga-dreapta alti cunoscatori, eventual apropiati ai sarbatoritului, dar trebuie sa fii convins ca baierile pungii vor trebui deschise larg. Dar sfatul meu ramane: move on! Sunt atatea alte lucruri interesante!

6 comentarii:

  1. foarte fain articol..am fost de atatea ori in situatia asta si voi mai fi...oricum niciodata nu ajung la nici o concluzie, si aleg vinul scump , gandindu-ma ca, daca persoana respectiva a baut vinul acela, nu l-a baut prea des :)


    RăspundețiȘtergere
  2. Prietene, eu personal consider ca un cal de dar nu se cauta la dinti. Conteaza gestul, iar obiectul in sine are cel mult valoare simbolica.
    Bogdan.

    RăspundețiȘtergere
  3. Merci, merci!

    Bogdane, e discutabil proverbul amintit de tine. Mie mi se pare ca seamana cam tare cu "lasa bah ca merge si-asa!" ;)

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu care voiam sa iti aduc un Petrus '72 de ziua ta. Bine ca mi-ai zis ca nu vrei.

    RăspundețiȘtergere