7 iunie 2012

Vinurile lunii mai

    Sa vedem ce a mai ramas dupa setul de vinuri slabe de data trecuta sau cele prezentate mai pe larg cu alte ocazii:

1. Cand e de dat Cezarului ce-i apartine, n-avem de ce n-o face. Poate va mai amintiti de Premiile de Excelenta Vinul.ro 2011 unde un vin rosu a luat Mare Medalie de Aur: Merlot Domnita Ruxandra, produs de Oenoterra. Daca inca nu va spune nimic, poate denumiri ca Barricat, Brutus sau spumantele Cashmere va trezesc amintiri. Ei bine, in afara de cel mai indicat spumant de party, Cashmere Tamaioasa Romaneasca, acest producator a reusit ceva de zile mari. In ciuda dopului inundat si a "deschiderii" destul de greoaie, dupa vreo 2 ore de decanter, rezultatul este fantastic: un Merlot intens, tipic pana-n maduva oaselor, trecut prin toate ciocolatele pe care le-ati incercat vreodata. 
Este foarte sec la final, dupa ce cu greu dispar si ultimele amintiri de fructe negre. Suntem martorii unui nou exemplu de ridicare a stachetei in domeniul calitatii vinurilor romanesti, asa cum am vazut anul acesta in mai multe locuri. [sunt si vreo 2-3 crame de la care asteptam mai mult, sau macar la fel, insa despre dansele alta data]. Este un vin exceptional, serie limitata de 4280 de sticle din care probabil vor aparea pe piata o parte mai spre mijlocul verii. 92 de puncte. N-am poza, pentru ca inca nu are eticheta.

2. Enira Reserva 2006, double magnum. Am asistat la un blind atipic, intre o sticla normala si acest urias numit si Jeroboam (capacitatea a 4 sticle normale), mie mi-a mers la inima damigeana. Nu mai exista pe piata, m-a cucerit prin finete si eleganta, fata de sticla normala care a parut mai rugoasa si predispusa la oxidare intr-un timp mai scurt decat butelca cea mare. 92 de puncte, un vin mare. Cateva note de degustare la sfarsitul acestui articol. Vinul lua 87 Parker in 2009 si se pare ca a evoluat pozitiv. Este un cupaj de Merlot, Syrah, Cabernet si Petit Verdot, cu miros de gem de capsuni, exceptional de catifelat, senzatii dulcege, tanini copti, aciditate perfecta. Greu de spus daca e la varsta ideala pentru consum, dar daca ramane aici, mai are vreo 2 ani in fata la acest nivel.

3. Pisano Progreso 2009, din Uruguay, a primit 90 de puncte. Cupaj de Tannat, Syrah si Viognier, impresioneaza prin echilibru. Si asta chiar a fost ultimul vin din magazinele belgiene..deocamdata. 60 de lei.

4. Am participat la o degustare de vinuri ale producatorului american Kendall-Jackson, oferita de importatorul Lerida la Athenee Palace Hilton. Ca si celorlalti participanti cu care am stat de vorba, mi-a placut cel mai mult Merlot-ul si Sauvignon-ul (ambele 86 pct), dar Cabernet-ului am fost nevoit sa-i dau 87. Syrah-ul l-am vazut la 88 alta data, Chardonnay-ul la 84 si Pinot Noir-ul la 85. Vinuri foarte bune, stil si terroir altfel decat suntem obisnuiti.

5. Sauvignon Blanc Domeniul Coroanei, Segarcea 2011, medaliat cu AG la Mondial du Sauvignon anul acesta. Aceeasi abordare frantuzeasca, la fel ca in cazul Tamaioasei si Feteascai Albe, cu arome retinute dar foarte placute si tipice, gust in acelasi plan, post cam (prea) acrisor. Oricum, 85 de puncte. Mai am in stoc Pinot Gris si Chardonnay, dar pot spune de pe acum ca aici am vazut cele mai mari progrese anul acesta, cel putin la vinurile albe/roz. Sau o sa ne amintim de 2011 ca de-un 2005 bordolez?

6. Merlot Easy by Enira 2008: 84 de puncte si vreo 35 de lei.

7. La 83 de puncte am intalnit multe: nou nascuta Feteasca Neagra 2011 de la Budureasca, care la fel ca Shiraz-ul pare sa aiba un frumos potential de invechire, miroase a sambure de visina amestecat cu lemn si cateva condimente. In gura arata foarte bine tehnic, persista gustul de visina/cireasa neagra. Dupa aerisire notele visinoase devin din ce in ce mai vagi, iar ansamblul aromatic devine serios, grav. Senzatii dulcege bine in atac, post mediu, caracteristic acestui soi. S-ar putea sa depaseasca intr-un an sau doi ultima FN Origini. 
- 83 (cu indulgenta) si pentru Barolo 2007 de la Zonin, capatat din Real la mega-oferta de 32 de lei in loc de 140. Sec, auster, tanin, caramiziu, tutun, zahar vanilat, ciocolata, gem de prune (asta din urma probabil venit la pachet cu oferta), post cu note oxidative. Vinul.ro i-a dat 92 acum 6 luni, dar nu cred ca a fost la oferta :) Nu e un vin pe gustul meu, in niciun caz nu face banii...aia multi.
- 83 cu plus pentru Sauvignon-ul sec "V" de la Recas: miros de 4/5, deci cam intens, dar pretul (17 lei) ne arata ca el se adreseaza unui anumit segment de clienti care prefera aceasta caracteristica. Atac bun, aciditatea compenseaza foarte bine notele aromatice, ceea ce ma face sa-l categorisesc drept echilibrat; citrice, miere, lemn?!?!. Excelent pe caldura (13%alc), partea de "fresh si baubil" fiind reprezentata din plin, detine un post gust surprinzator de lung. Nu mai am in memorie impresionantul 2010 (86 Parker), insa nici asta nu-i departe. Si avand in vedere preturile, personal l-as alege mai degraba pe dansul in defavoarea celui din gama Sole, pentru RCP-ul prietenos. 
- 83 pentru Feteasca Neagra Basilescu, gama Eclipse 2010, demisec: primul nas se situeaza exact la jumatatea intre prune si visine, o idee de lemn, piper, se cam simte alcoolul de aproape 15%, dar nu si faptul ca-i demi; astringent, taninuri bune, aproape coapte, foarte putin amarui, cat sa fie mai placut, greu, corpolent, pare nefiltrat. Unul din acele vinuri care lasa impresia ca peste cel putin 5 ani vor arata tot ce pot. 30 de lei.
- doar 83 pentru "pretuitul" Cabernet cu eticheta rosie de la Oprisor, 2009: 89 de lei la Cora, dar 80 la o carciuma din centru care probabil a incurcat borcanele. Miros si atac mega-comercial (vanilie, cacao, chiar tiramisu daca vreti) dedicat clar cocalarului de Dorobanti care n-are habar de chestii d-astea. Cadere mare in corp, post inexistent. E posesorul celui mai slab raport calitate/pret de pe piata, daca iau in calcul toate vinurile fara defecte ne-naturale baute de mine.

    8. Inca 5 care au trecut cu succes in clasa 82:
- Sauvignon Vinul Cavalerului, SERVE 2011 (22 de lei): IG Colinele Dobrogei, 12% alc, tipic, aciditate buna, struguri copti, citrice si flori. S-ar putea sa fie mai sus, pentru ca in barca e greu de judecat. 
- Sauvignon Castel Starmina, Vinarte 2011: miros aspru, prafos, usoare tente oxidative superbe, ce pot fi usor confundate cu un carcel uitat pe-acolo, insa rezultatul e frumos. Din pacate atacul fad, aciditatea scazuta confirma teama data de miros: nu-i corked, insa a stat undeva la lumina si/sau caldura mult prea mult. Nu mai zic unde, ca mi-e rusine de magazinul respectiv despre care am spus lucruri frumoase de cateva ori. Apos, usor amarui, fara post-gust. Nu e vinul pe care l-am gustat si (foarte) apreciat la Goodwine! Sper ca nu se practica la Vinarte mizerii (pe care..apropos...le vad din ce in ce mai des) de-astea: la targ din butoiul X, la fraieri din cel mare. 14 lei.
- abia lansatul Merlot rose 2011 de la (Vie Vin) Vanju Mare, posesor al unei medalii de aur la Mondial du Rose de la Cannes: 14% alc, exceleaza prin corpul elegant, e plin si gustos pe palat, miros parfumat interesant, insa nu chiar pe gustul meu. 27 de lei.
- Cramele Halewood Scurta, Viognier cu Tamaioasa 2010 din viile de la Sebes, demisec: miros de intensitate scazuta, Tamaioasa nu se simte deloc la rece, notele sunt in zona "ierboasa", dar si citrice simple. Nu cred ca l-as fi categorisit demi daca nu-mi spuneau pe sticla, atacul nu este dulceag, iar aciditatea ridicata se simte mai bine in post gustul lung si placut. Poate doar un pic de platitudine, de senzatii uleioase in corp ar putea fi un indiciu pentru restul de zahar - citricele din miros nefiind strapungatoare. Doar 12% alc - which is good. Nu inteleg de ce se lanseaza aceste vinuri dupa mai bine de un an de cand ar fi trebuit. Recomand si Sauvignon-ul din aceasta gama.
- tot de la Halewood vine un rose facut din Syrah la...Murfatlar. Un IG fara defecte, placut, simplu, cam piperat in gust. Nu mi se pare de bun augur denumirea "Murfatlar" pozitionata in mijlocul etichetei si nici absenta unui rosu veritabil din aceasta parcela. A facut parte din campania "Primavara in Rose" organizata de vinul.ro, din care imi propusesem initial sa incerc toate cele 24 de vinuri prezente, dar sper sa am ocazia sa trec prin "Vara in alb", daca se lanseaza si anul acesta.
- Busuioaca de Bohotin Princiar, Tohani 2010, demisec. De fapt numele de scena e Rose de Tohani si are un aur la IWCB 2011. Miros aproape absent - de-aia i-or fi dar frantujii atatea puncte, cu ceva coaja de lamaie (copyright George Mitea), notele trandafirii asteptate nu se regasesc nici in gust, care insa e  frumos, apos, nu prea se simte demi, imbuteliat feb 2012, deci proaspat.

9. Doua vinuri de 78 de puncte: Carmenere Misiones de Rengo 2011 si Muscat Ottonel 2010 de la Corcova. Olteanul pare frumusel pe deasupra, insa prea ierbos si amarui, corpolenta apoasa, gol la interior.

10. Ultima treapta (in afara de stricaciuni) este cea de 75 de puncte, pe care am intalnit un Merlot de Pietroasa 2009, IG Dealul Istrita, 11,5% alc: miros "cald" de mere rascoapte, mult prea spicy, acelasi atac de lemn vechi si piele tabacita, astrigent, taninos, lipsesc notele matasoase si de ciocolata. Subtonurile de lemn vechi sunt acolo, oricat ar vrea producatorul sa ne uitam in alta parte. O mica imbunatatire fata de 2008-ul de 73 de pct. Culoare cam "batraioara", caramiziu pe margini, 13 lei.
Tot aici as incadra spumantul Santa Julia extra-brut de la Zuccardi (Argentina) care pentru 39 de lei ne intampina doar cu miros de struguri acri si drojdii, cu o perlare placuta la prima vedere, pana se remarca bulele mari care se strecoara printre cele fine cu viteza si grosolanie (adaos de CO2 artificial). Merlot-ul din stanga tocmai implinise 20 de ani (8 EUR pe un site bulgaresc) si a fost primul din viata mea caruia n-am reusit sa-i scot dopul intreg (bine, nici n-am folosit unelte de calitate) si a primit 70 de puncte (mure intrate in fermentatie, ciocolata, post total oxidat, alcool iesit din corp) iar biciclistii de la Minkov pentru 20 de lei au primit 83-84 datorita prospetimii si baricului moderat.

5 comentarii:

  1. Dar stai bine cu ficatul, de ai incercat atatea mostre.......chiar si intr-o luna

    RăspundețiȘtergere
  2. Inca stau bine :)
    Au fost doar vreo 3-4 baute singur, restul impartite cu prietenii. Nu mai ai timp sa bei linistit un vin printre atatea evenimente, lansari, degustari, concursuri...

    RăspundețiȘtergere
  3. Am câteva întrebări:
    - FN şi Shiraz-ul de la Budureasca au aciditate în regulă? Că am gustat recolte mai vechi - 2010, 2009 - care păreau total dezechilibrate în acest sens: tanini tari, aciditate nicăieri.
    - Te referi la Sauvignon Blanc V din 2011?

    Cam atât :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Da, excelenta aciditatea de data asta.
    Da si la a doua intrebare.

    RăspundețiȘtergere