16 februarie 2012

Roxanne, Cabernet, Chenin, Tempranillo, etc...

     In ultimul timp, in afara de degustarea Samburesti de la Rock'n Pasta, cea de 9xPrimitivo de la Ginger pe care a descris-o Alin aici, cea de 8xCabernet de la Pogany, concursul kWine 5xDealu Mare + 5xBordeaux si cele 5 vinuri descantate data trecuta, sa stiti ca am fost chiar cuminte:

- Roxanne 2010, Unicom Ceptura (DaVino): cupaj de Sauvignon Blanc cu Feteasca Alba. Apai pe eticheta zice ceva de miros de flori de camp, numa' ca au uitat sa treaca si iarba, ultra-prezenta atat in gust cat si in nas. Aciditate foarte ridicata - vinul pare verde, in sens de necopt, acrisor - probabil asta-i motivul care-l duce in Metro in loc de marile restaurante. Cu toate ca macar unul dintre cele doua cepage-uri pare a fi vazut de-aproape o crenguta de stejar, nu s-a reusit potolirea aciditatii. Nu stiu daca Metro e cel mai bun canal de distributie, pentru ca "chioscarul" e croit pe Babanul si sticle pana-n 12 lei, iar "pa persoana fizica" nu prea gusta sec si acru. Cum depaseste cele 8-10 grade recomandate pe eticheta pentru servire se transforma intr-un ceva uleios, fad, gretos. Un vin frumos, dar la banii astia ma asteptam la mai mult. Ah, iar am uitat ca e un vin romanesc vandut in Romania! 83 de puncte costa 37 de lei.

- Cabernet de buget, producator Frei Brothers/USA, numit Redwood Creek, 22 de lei si 79 de puncte. Are in componenta si un strop de Petit Syrah. Miros nu foarte intens, decent calitativ: o idee de smartphone (mure) si alte fructe rosii padurete, parca si ceva cacao, influentat de site-ul (minimalist) al producatorului. Gustul este in primul rand dulceag, o nota spicy cam timida, corp mediu, post relativ scurt. Are o textura ciudata, nisipoasa. Per total cam la nivelul unui "Miracol" triplu la pret. Ha! 

- Chenin Blanc 2011, Five Climates, Africa de Sud, producator Boland Kelder, achizitionat din Kaufland in schimbul a doua bancnote de 10 lei. 84 de puncte. Mi s-a parut un vin excelent, dar ca si in cazul Picpoul, scala nu cred ca ajunge la 100. Vi-l recomand cu si pe caldura!

- un sfert de duzina de Tempranillo:
    - Vega Roble 2009, facut de Vino de la Tierra de Castilla, negocianti, transportatori, lucruri incurcate, ce mai. 12% alcool, 6 luni de baric - se simte in miros tiramisu pe langa condiment, si fructe de padure. Are si un miros aparte, floral, placut, dar si unul aiurea, brusturos - apar din cand in cand... alternativ. In gura e fructat-amarui, corp mediu, post relativ scurt. 81 de puncte la 17 lei. Pasare rara.
    - Diego de Almagro Gran Reserva 2004, facut de Pagos del Rey, DO Valdepenas, 13% alcool, invechit 2 ani in butoaie noi de stejar american. Eticheta: deep ruby colour, with terracota and ripe-cherry notes! Nose intense, with dark fruit, spice, vanilla. Powerful and rich palate, long finish ripe fruit and polished tanins. So: culoare de cireasa neagra coapta, borduri care dau primele semne de maturitate, nas perfect cu fructe rosii de padure, condiment si baric, foarte bine echilibrate, de o intensitate medie spre mica, in gura: vanilie, zahar extrem de putin, aceleasi fructe rosii din plin, aciditate buna, tanini incadrati la locul lor in partitura. Exceptional la banii astia: 28 de lei si 86 de puncte. Ma uit in legendarul meu excel si nu gasesc nimic rosu romanesc sub 45 de lei la 86 pct. Sa mai spun o data ce inseamna Gran Reserva, pentru cine a avut radioul pe o frecventa diferita alta data: vinul a fost maturat 5 ani in crama producatorului, dintre care cel putin 18 luni in butoaie de stejar. Deci costuri. Am reamintit aspectul pentru ca la noi am observat din ce in ce mai mult o noua vrajeala aruncata de producatori: costurile de productie cresc an de an, de-aia sunt vinurile asa scumpe. Ok, cresc, dar ma indoiesc ca sunt macar la jumatatea celor de acolo, unde un culegator local sau roman pleaca acasa la sfarsitul lunii cu cel putin 700-1200 de Euro, nu cu 50 de lei, mancare si poate tigari, ca la noi. Costurile de depozitare, baricurile ocupate 2 ani, clonele, impozitele, transportul, totul e cel putin ca la noi. Of, of, of.... (A se urmari site-ul vinchile - inca in constructie, se pare ca au venit importurile alea pe care le asteptam: deja am pus ochii pe o MA la 30 de lei)
    - Anciano Gran Reserva 2001, produs la Bodegas Navalon, invechit 10 ani la sursa: nu asa spectaculos ca cel de mai sus, insa nici departe, e cam batran. 84 de puncte la 29 de lei.

    V-ati dat seama ca in afara de primul si de african, nu sunt luate din Romania...

2 comentarii:

  1. Mi-ai trezit interesul c africanul, il ochest si eu cand mai am drum prin Kaufland. Cat despre celelalte, sper sa le intalnesc curand prin vreun duty free de aeroport.

    RăspundețiȘtergere
  2. Africanul e suspectat de practici neortodoxe de aripa Galati - a fost descris recent si de Ciprian si de George. Daca aveam informatia dinainte poate-l adulmecam si eu mai cu atentie.

    RăspundețiȘtergere